Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaams parlement staat stil bij 75-jarig jubileum Verenigde Naties

Geplaatst

op

Surinaams Parlement Staat Stil Bij 75 Jarig Bestaan Vn. Foto Dna

De Verenigde Naties (VN) herdenken vandaag hun 75-jarig jubileum. Het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee (DNA), heeft gisteren in een buitengewone openbare vergadering hierbij stilgestaan. DNA-voorzitter Marinus Bee heeft in zijn toespraak gezegd, dat de VN dit heuglijk feit viert te midden van een wereldwijde gezondheidscrisis met economische- en sociale gevolgen.

“Onze hedendaagse wereld lijkt in niets op die van 75 jaar geleden toen de Verenigde Naties werden opgericht; een wereld, die nu wordt geteisterd door ongelijkheid, armoede, honger, gewapende conflicten, terrorisme, onveiligheid, klimaatverandering en pandemieën,” zei Bee.

Wereldwijd fungeert de VN als een forum waar de lidstaten kwesties kunnen aankaarten en bespreken. Het handhaven van internationale vrede en veiligheid, het beschermen van mensenrechten, het leveren van humanitaire hulp, het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het handhaven van het internationaal recht zijn allemaal nauw verankerd in het thema: “De toekomst die we willen, de VN die we nodig hebben.”

De uitdagingen van vandaag vereisen internationale samenwerking over de grenzen heen. Gezien de huidige uitdagingen waarmee de wereldpolitiek wordt geconfronteerd en haar specifieke structurele voorwaarden, lijkt multilateralisme een cruciale vorm van internationale diplomatie te zijn, zei de parlementsvoorzitter.

Rol parlementen
Aangezien het coronavirus delen van de wereld kwetsbaarder maakt, roept het ook de behoefte op aan een hervormd multilateraal systeem dat de uitdagingen van de toekomst kan aanpakken. In deze periode van zijn parlementen onderworpen aan maatregelen zoals het aanhouden van de sociale afstand. Bovendien is hun rol belangrijker dan ooit om noodwetten aan te nemen, middelen opzij te zetten en overheidsmaatregelen te controleren.

Verder zegt de voorzitter dat in een tijd waarin de wereldwijde gemeenschap kritieke uitdagingen probeert aan te pakken, participatie van jongeren in democratische processen niet alleen een recht, maar ook een noodzaak is.

Politiek
Bee merkte verder op dat er ook speciale maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat jonge mannen en vrouwen politiek beter vertegenwoordigd zijn. Er zijn meer jonge vrouwen en mannen nodig, niet alleen bij de besluitvorming in onze parlementen en regeringen, maar ook bij vredesinspanningen, in de media en in openbare debatten.

“Geen enkel land kan in zijn eentje een veiligere en betere wereld creëren. Met deze ideologie promoot Suriname beleid om het leven, de vrijheid, de welvaart en de eigendommen van zijn burgers te beschermen,” aldus de voorzitter van het parlement.

De fractieleiders van de verschillende politieke partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn hebben de felicitaties overgebracht in verband met het 75-jarig jubileum van de VN.

VN

Wat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog begon als een organisatie van 51 landen, is die inmiddels uitgegroeid tot de grootste intergouvernementele organisatie ter wereld. Op dit moment maken 193 landen en naties deel uit van de VN.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Suriname

22- jarige Jongeman verdronken in kreek

Geplaatst

op

Kaarsje

De politie van Brownsweg kreeg gisteren omstreeks 18.40 uur de melding dat gouddelvers het ontzielde lichaam van een manspersoon hadden aangetroffen in een kreek in het dorp Waki Basoe. De politie begaf zich voor onderzoek naar de locatie waar het bleek te gaan om het lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie. De arts die was ingeschakeld, stelde de dood door verdrinking vast.

Volgens verklaring van de andere gouddelvers ging Marvin tussen 15.00 uur en 16.00 uur naar de kreek om zijn vaat af te wassen. Toen hij volgens zeggen van de overige gouddelvers te lang wegbleef, gingen zij op zoek naar Marvin. De collega’s zagen zijn keukengerei en een muts in het water drijven, maar Marvin was nergens te bespeuren. Zij stelden direct een zoekactie in en vonden kort daarna zijn levenloos lichaam in het water.

Het vermoeden bestaat dat Marvin tijdens de afwas is uitgegleden en in het water terecht kwam met het noodlottige gevolg. Het ontzielde lichaam van Marvin werd na afstemming met het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.- culturu.com

Lees verder

Suriname

Link registratie voor Bonus ‘hosselaars’ nog niet bekend

Geplaatst

op

De Srefidensi-bonus van de landsdienaren is vandaag door de regering gestort. Ook de AOV’ers hebben de bonus vandaag ontvangen en hebben ook de verhoging van de AOV van SRD 525 naar SRD 750 gekregen. Ook de gepensioneerden krijgen de Srefidensi-bonus.

Werkgevers in de private sector mogen aan hun werknemers met een maandsalaris tot SRD 12.500, voor de maanden november en december 2020 een extra bedrag van maximaal SRD 300 als onderdeel van het samenhangend pakket van maatregelen belastingvrij uitkeren. De Srefidensi- en owru yari bonus geldt voor werknemers met een jaarlijkse bruto bezoldiging tot maximaal SRD 150.000.

Voor personen die in geen van bovengenoemde groepen vallen zou er een link worden gegeven op de Facebookpage van het ministerie van Financien en Planning om zich te registreren voor de bonus. Tot op heden 23 november is er geen link te bespeuren. De laatste bekendmaking op de FB page van het ministerie dateert van 19 november. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen