Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaams parlement keurt Wet uitzonderingstoestand goed

Geplaatst

op

Dna Gebouw

De Wet Uitzonderingstoestand COVID-19 is met 27 stemmen vóór en 8 tegen goedgekeurd in De Nationale Assemblee (DNA). Het parlement heeft deze wet, ter uitvoering van artikel 72 onder c van de Grondwet met betrekking tot afkondiging van de burgerlijke uitzonderingstoestand in verband met de COVID-19 pandemie op 8 april 2020 goedgekeurd. De termijn voor de uitzonderingstoestand is maximaal drie maanden, met een mogelijkheid tot verlenging.

De vicevoorzitter van het parlement Melvin Bouva merkt op dat in een tijd waar Suriname te maken heeft met financieel-economische uitdagingen en nog bijkomt kijken een gezondheidscrisis, het noodzakelijk is om de regering de ruimte bieden om alles in hun macht aan te wenden ten behoeve van het belang van de samenleving. “Rijke landen zien hun economie neergaan, maar hebben nog tal van mogelijkheden om die weer een boost te geven. Een uitbraak van COVID-19 zal voor een ontwikkelingsland als Suriname op sociaal-maatschappelijk en economisch gebied desastreuze gevolgen hebben”, zei Bouva.

Deze ontwerpwet is op 5 april door de regering ingediend. Het doel van de wet is om middelen beschikbaar te stellen voor de strijd tegen COVID-19. Ook zal de overheid met deze wet zoveel als mogelijk trachten de veiligheid in het kader van de pandemie zoveel als te waarborgen.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel benadrukte dat gezondheidszorg prioriteit is en de middelen zullen vrijgemaakt worden. Ook zij die financieel getroffen worden door deze crisis genieten bij deze wet prioriteit. Abdoel noemde onder andere de kleine ondernemers die ondersteuning nodig hebben.

Voor Suriname heeft deze ziekte al negatieve gevolgen gehad, nadat er vanaf 13 maart 2020 na een medisch onderzoek de eerste persoon positief werd getest op het COVID-19-virus. De regering heeft hierna onmiddellijk de toegang tot Suriname gesloten en enkele andere maatregelen getroffen om de ongecontroleerde verspreiding van het virus onder de bevolking te beperken.

Echter is gebleken dat de maatregelen die de regering kan treffen conform de geldende wetgeving, niet voldoende of niet afdwingbaar zijn om ongecontroleerde verspreiding van het COVID-19-virus onder de bevolking, meer bekend als community spreading, te voorkomen.

Een ongecontroleerde verspreiding van het virus zal, gezien de grote mate van besmettelijkheid en de percentages ernstige zieken en doden die het veroorzaakt, voor Suriname rampzalig zijn, omdat de gezondheidsinstellingen niet in staat zullen zijn om een groot aantal patiënten op te vangen en adequaat te behandelen.

Culturu.com

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Suriname noteert 12e COVID-19-geval

Geplaatst

op

Breaking News

In Suriname is de twaalfde positieve case van COVID-19 gemeld. Het zou gaan om een werker uit de Surinaamse goudvelden. Het nieuws is zojuist geplaatst op de COVID-19-website.

De man is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina, deelt het ministerie van Volksgezondheid mee. 

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Regering: Waarnemers OAS en Caricom blijven langer in Suriname

Geplaatst

op

Unnamed (2)

De regering van Suriname heeft laten weten dat de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caricom langer in Suriname zullen blijven. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft vandaag de mededeling ontvangen.

Het langer blijven heeft temaken met het afhandelen van het verkiezingsproces. De processen- verbaal in Paramaribo zullen twee dagen in beslag nemen om afgerond te worden. Daarom is het volgens de regering belangrijk dat de internationale waarnemers het proces kunnen blijven volgen en zo een rapport kunnen uitbrengen.

De missie zou aanvankelijk vandaag uit Suriname vertrekken. – Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen