zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaams binnenland benut onbenutte fruitbomen voor inkomstengeneratie

lees ook ...

Kinderen bidden tijdens Gebedsdag

Honderden kinderen hebben deelgenomen aan de 11e Nationale Gebedsdag voor Kinderen, in gemeente Gods Rainville. Stichting Weid Mijn Lammeren organiseert al vanaf 2012 deze dag tussen Pasen en Pinkster...

Het Fruitproject, geïnitieerd door het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), streeft ernaar om inkomsten te genereren voor de rurale gebieden in het binnenland van Suriname. Door de bevordering van agrarische ontwikkeling en productie wil het project duurzame ontwikkeling stimuleren in deze afgelegen gemeenschappen.

Het directoraat voert voorafgaande gesprekken met het traditioneel gezag van alle dorpen om ervoor te zorgen dat het aspect van ‘Free Prior and Inform Consent’ (FPIC) wordt gewaarborgd. Cyrano Asoiti, onderdirecteur landbouw, benadrukt het grote aantal vruchtbomen in de binnenlandse dorpen dat vaak onbenut blijft. Het fruitproject richt zich op het benutten van deze bestaande fruitbomen om zo inkomsten te genereren, waardoor duurzame ontwikkelingsprojecten mogelijk worden.

Het project beoogt ook bewustwording te creëren over de waarde van fruitsoorten in het binnenland, om zo de gemeenschap aan te moedigen hun eigen fruitteelt en verwerkingsunits op te zetten. Het startsein wordt gegeven met de vrucht manja, waarvan onderzoek van het directoraat heeft aangetoond dat er gemiddeld 5 manjabomen in elk dorp staan. Volgens onderdirecteur Asoiti kan hiermee aanzienlijke inkomsten worden gegenereerd voor de dorpen zonder veel extra inspanning, gezien de aanwezigheid van deze bomen in ongeveer 300 dorpen in het binnenland van Suriname.

Het directoraat mikt op een succesvolle manja-verkoop in het tweede kwartaal van dit jaar, waarbij reeds gesprekken zijn gevoerd met potentiële afnemers. De eerste stappen worden gezet om de vruchten van dit project te plukken, zowel letterlijk als figuurlijk, voor de gemeenschappen in het binnenland van Suriname.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaams binnenland benut onbenutte fruitbomen voor inkomstengeneratie