zaterdag 9 december 2023
29.9 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
5
(1)

Supergezond fruit voor schoolkinderen

lees ook ...

PL wil meer dan tien zetels

Pertjajah Luhur (PL) hoopt met de wijziging van het kiesstelsel meer dan 10 zetels te behalen tijdens de verkiezingen van 25 mei 2025, omdat deze ontwikkeling volgens de voorzitter gunstig is voor de ...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is de vorige maand een pilotproject schoolvoeding gestart. Het ministerie verstrekt twee keer per week fruit aan 42 scholen.  De directeur van het Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) mw. Sherida Zalman-Bergraaf gaf op maandag 09 mei jongstleden het startsein op de Openbare School R. A. Tammenga. 

Het hoofd Bureau Basisonderwijs Farcia Wongsokarijo, het hoofd Juridische Zaken, Rabin Lala, een beleidsmedewerker en twee inspecteurs van het basisonderwijs waren daarbij aanwezig. Het hoofd BBO was blij met de warme ontvangst op de school. Zij is zich ervan bewust, dat enkele leerlingen zonder voeding de school bezoeken.

Het project is volgens Zalman-Bergraaf een aanvulling op wat de ouders zich kunnen permitteren. “Soms is wat ouders geven niet genoeg. We geven ze dan bacoven om in die behoefte te voorzien. Er wordt genoeg per pilotschool ter beschikking gesteld, ook voor als de leerlingen meer dan één willen”, aldus Zalman-Bergraaf.

Na evaluatie zal blijken wat de kinderziektes zijn en worden meer scholen betrokken. Het ministerie heeft gemeend om het Schoolvoedingsproject weer in het leven te roepen, omdat de behoefte groot blijkt te zijn. Verschillende schoolleidingen hebben het ministerie gevraagd om te starten met het project en of de kinderen te voorzien van voeding. Schoolleiders hebben gemerkt dat de leerlingen op school soms niets te eten hebben.

Het schoolvoedingsproject wordt gefinancierd uit middelen van het ministerie zelf. Afhankelijk van het verloop van dit project zal er uitbreiding plaatsvinden. Voeding is een belangrijke en noodzakelijk bouwstof voor kinderen/leerlingen om goed te kunnen presteren op school. Het ministerie onderstreept het belang van goede voeding voor kinderen en doet een beroep op ouders en verzorgers om hun kinderen niet op een lege maag naar school te sturen.

Hierbij kan nog meegegeven worden dat bacove een supergezonde vrucht is die het kind voorziet van koolhydraten, verschillende vitamines en zeer belangrijke mineralen. Je kan er ook niet gauw te veel van eten en het vult de maag. Dit werd vele tientallen jaren geleden ook al aan de schoolkinderen gegeven. Nee Surinamers hoeven geen honger te lijden. Een bacoveboom doet het zelfs ook heel goed op het erf.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSupergezond fruit voor schoolkinderen