woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

SUMUN 2024: “Studenten trainen voor diplomatie en internationale betrekkingen”

lees ook ...

Opening zonnepanelenpark op Alliance: nieuwe stap naar duurz...

Op Alliance is dit jaar, na Poeketie en Brownsweg, ook een nieuw zonnepanelenpark in gebruik genomen. Waarnemend president Ronnie Brunswijk activeerde de faciliteit op vrijdag 14 juni 2024 met een dru...

Het derde congres van de Suriname Second Model United Nations (SUMUN 2024) is geopend door de secretaris-generaal van SUMUN, Seran Naarden. Het initiatief heeft als doel studenten tussen 18 en 22 jaar op een informatieve en spannende wijze kennis te laten maken met de werkwijze van de Verenigde Naties (VN). Het onderwerp van het congres is ‘Border Dispute’ of grensgeschillen tussen diverse landen.

President Chandrikapersad Santokhi was gast bij de opening op zaterdag 8 juni 2024. Het evenement werd gehouden in de vergaderzaal van het nieuwe gebouw van De Nationale Assemblee en is een initiatief van de Rotary Club Suriname in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), met ondersteuning van het United Nations Development Programme (UNDP).

Bij dit evenement worden studenten op jonge leeftijd betrokken bij actuele wereldvraagstukken, internationale betrekkingen, diplomatie en de Verenigde Naties. In ruim zes weken zijn 48 studenten getraind, die allemaal grondige onderzoeken hebben verricht over het genoemde onderwerp. Tijdens de training zijn grensgeschillen tussen onder andere India en China, en tussen Libanon en Israël besproken.

Naarden verwacht dat de studenten sterke statements en effectieve discussies zullen voeren, waaruit ontwerpresoluties gehaald en gepresenteerd kunnen worden aan de VN. De studenten hebben volgens planning de discussies gevoerd en verdedigden de positie van hun land over het onderwerp, met het oog op het bereiken van een resolutie.

Sristy Bishoen, een van de deelnemende studenten, gaf aan dat zij tijdens haar onderzoek verschillende uitdagingen tegenkwam die hebben bijgedragen aan haar persoonlijke ontwikkeling. Een van haar belangrijkste inzichten was het belang van het handhaven van vrede tussen landen.

President Santokhi onderstreepte het belang en de kansen die het SUMUN-congres biedt aan de jeugd om zich te verdiepen in de wereld van internationale diplomatie en samenwerking. Het staatshoofd verwees daarbij naar doel 16 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG): ‘Vrede, Justitie en Sterke Publieke Diensten’.

“Door deel te nemen aan SUMUN 2024 dragen studenten bij aan het bevorderen van vreedzaamheid,” sprak de president. Hij prees hun inzet om het wereldwijde vraagstuk te bespreken, wat een hoopvolle toekomst voor ons land weerspiegelt. “Ik kijk uit naar jullie bijdrage bij het bouwen van de Surinaamse natie,” sprak het staatshoofd de studenten toe.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSUMUN 2024: "Studenten trainen voor diplomatie en internationale betrekkingen"