zaterdag 25 mei 2024
25 C
Paramaribo
16.4 C
Amsterdam
0
(0)

Suikerziekte (Diabetes Mellitus), versla deze sluipmoordenaar

lees ook ...

Gezondheidswerkers getraind in zelfmoordpreventie door PAHO ...

Suïcide is een wereldwijd probleem dat jaarlijks miljoenen levens eist en diepe wonden achterlaat in gemeenschappen. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid heeft de Pan American Health...

Suikerziekte kan gezien worden als een sluipmoordenaar. Schokkend was de dood van de reggae zanger Dowieman, een diabeet die na het amputeren van zijn voet stierf. Verder; amputatie van beide benen zowel bij regisseur/acteur Borger Breeveld als oud president Jules Wijdenbosch, beiden diabeet en allen bekende Surinamers.

De conclusie drong zich op dat deze chronische ziekte een constant gevaar is voor degene die er aan lijdt. Want ook gevaren als impotentie, blindheid en falende nieren liggen op de loer. Gelukkig kan je deze min of meer gruwelijke gevolgen van diabetes op een afstand houden, door een goede controle en diabetesregulatie.

Weet of je suikerziekte heb, als je het hebt, ga wekelijks op controle om je bloedsuiker te testen. De test is dat een druppel bloed uit je vinger wordt geprikt en die druppel valt op een teststrookje dat in een paar tellen de uitslag geeft. Diabetes regulatie wil zeggen je medicijnen die je bloedsuiker omlaag helpen, worden voorgeschreven door de huisarts of artsen van de RGD poli en de verpleegkundigen controleren of het goed werkt. Zwangerschapsdiabetes is een uitzondering, het moet goed in het oog worden gehouden, maar het verdwijnt bij de bevalling.
Is je bloedsuiker 4 tot 6,5 dan is het prima , maar anything boven 7, zoals 8, 9, 10 is de gevarenzone van te veel bloedsuiker, bloedglucose is eigenlijk het juiste woord. Maar een eerste proef is een moment opname. Wil de dokter je bloedglucose echt volgen gedurende een dag, dan laat hij of zij je voor een dag opnemen en dan komt men om de drie uur je druppel bloed prikken en je glucose meten om je curve te volgen. Ben je diabeet dan is het verraderlijke dat je bloedsuiker ook te laag kan worden in de nacht bijvoorbeeld. Dat test je zelf als je een bloedsuiker meter hebt. Een glaasje stroop voor het slapen gaan is dan de oplossing.

Diabetes type 2
Bij elke ziekte geldt, voorkomen is beter dan genezen. Vandaar dat er direct na het nieuws van respectievelijk Breevelds en Wijdenbosch’ amputatie, hier is gepubliceerd over het voorkomen van diabetes, het herkennen en laten onderzoeken. Want je hebt een goede kwaliteit van leven als diabeet als je maar de leefregels en controle erover houdt.

Hypo en hyper
Heb je suikerziekte en wil je veilig zijn om niet een te lage (hypo) of een te hoge (hyper) bloedsuiker te hebben, vraag een familie lid uit het buitenland of schaf zelf je bloedsuikermeter aan en dan kun je jezelf dagelijks controleren. Ook dagelijkse voet controle is absoluut nodig, want je kunt een wondje onderaan je voet of bij of onder een nagel hebben zonder het te voelen. Het kan zich zeer snel verspreiden, want geneest niet vanzelf en dan heb je een probleem.
Voorkomen

Onderzoek
Standaard elk jaar je bloedsuiker laten meten is vooral aangeraden als je mollig bent , als diabetes in je familie voorkomt, als je de veertig nadert of voorbij bent, als je last hebt met erectie krijgen (spieren). Krijg je op ruim volwassen leeftijd diabetes mellitus – zo heet de ziekte voluit- dan wordt het type 2 genoemd, in de volksmond ouderdomsdiabetes. Je moet zeker testen als je ziet dat je de hele dag dorst hebt, vaak moet urineren, wondjes niet goed genezen, snel moe bent. Of als je ziet dat die piepkleine suikermieren van je plas komen drinken, dat is een oude Surinaamse wijsheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuikerziekte (Diabetes Mellitus), versla deze sluipmoordenaar