maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(3)

Suikerziekte bij jong of oud; levensstijl verbeteren

lees ook ...

Wetenschappers AdekUS in Beraad Over Arbeidsvoorwaarden

De Vakvereniging van Wetenschappelijk Personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (VWPU) heeft actie ondernomen door het stopzetten van colleges en examens. De reden achter dit besluit is ...


Bij de Regionale Gezondheids Dienst,(RGD) poli’s, de ziekenhuizen en jouw huisdokter kun je informatie en begeleiding krijgen. De One Stop Shop, direct bij de ingang van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo, heeft alle -gratis- diensten voor mensen met suikerziekte. RGD en One Stop Shop leveren goede diabeteszorg: ze meten bloedsuiker, de arts stelt de client in op de juiste medicijnen (insuline) men screent je voeten, als er verzorging van wondjes nodig is gebeurt dat ook.


Lief,zorgzaam, streng

Je krijgt alle begeleiding om met suikerziekte om te gaan. Stel alle vragen waarmee je zit zodat men je kan helpen. Je gaat voor je eigen bestwil zowel heel zorgzaam en lief alsook streng moeten zijn voor je zelf. Zo moet je : 1. Gezond eten 2. Veel bewegen 3. Afvallen als je te zwaar bent 4.STOP met roken 5. Zorg voor ontspanning en slaap goed. Vraag bij de dokter en de diabeet verpleegkundigen en -ziekenverzorgers om raad hoe het aan te pakken, ze helpen graag. Als je je levensstijl verbetert gaat je bloedsuiker meestal al omlaag. Maar heb je nog geen goede bloedsuiker? Dan krijg je ook medicijnen die de bloedsuiker verlagen.

Kinderdiabetes
Diabetes type 1 wordt ook wel jeugd of kinderdiabetes genoemd. Diabetes is niet erfelijk, maar de gevoeligheid voor deze chronische ziekte wel. De oorzaak is niet bekend maar een lagere school kind of tiener kan diabetes hebben. Enkele verschijnselen moeten u als ouder al alarmeren. Ze zijn hetzelfde als bij volwassene. Onder andere kind plast vaak, heeft de hele dag dorst en honger maar is snel moe. Laat een onderzoek doen met een prikje in de vinger.
Maak er geen drama van als een klein of groot persoontje diabetes blijkt te hebben. Wees lief voor het lichaam en het hart van degene met suikerziekte, zorgzaam met leefregels en medicijnen en streng in de toepassing. Op tijd naar controle. Een keer in de week een portie van iets eten of drinken wat eigenlijk niet mag, dan blijf je buiten gevaar. Het is niet altijd even makkelijk maar de beloning is dat je een leven van goed kwaliteit hebt, bijna normaal eigenlijk.

Alcohol/ sopi
De beste dranken voor jou zijn water en ongzoete sap. Voor een volwassene is af en toe een borrel toegestaan, twee keer in de week een a twee glazen whiskey-soda of cognac gaat nogal. Elke dag een fles bier, wat shots rum of een glas wijn is uit den boze, dat is echt helemaal verboden als je diabeet bent. Moro ogri, ef yu e dringi a sopi lek watra, als je alcohol drinkt alsof het water is, ga je veel klachten krijgen, want ook maag en lever gaan er dan aan kapot. De diabeet krijgt geheel verstopte bloedvaten omdat het lichaam de suikertoevoer niet aankan. Alcoholische dranken worden ook suiker in het lichaam, met name bier en bijvoorbeeld rum-cola bevatten veel te veel suiker.

Oorzaak
Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker in het bloed. De alvleesklier werkt dan niet goed en die moet de suiker verwerken zodat het niet in het bloed en de urine komt. Daarom zult u bij diabetes horen: uw bloedsuiker is te hoog. Lange tijd te hoge bloedsuiker geeft schade aan het hart, de ogen, de nieren en voeten, alsook impotentie. Wanneer de leefregels worden gevolgd en als het nodig is insuline op tijd wordt toegediend – via tabletten, een insuline pen of een insulinepompje, houdt je suikerziekte onder controle. Alleen bij het langdurig geen controle, of het anderszins overtreden van de leefregels zal suikerziekte een verminker of sluipmoordenaar zijn.

Complicatie
Voorzichtig en zorgzaam moet ieder persoon elke ouder van een kind met diabetes zijn. Laat ons goed kijken naar de grote moed en aanpassing die het vergt te leven zonder benen. Zonder enig oordeel te vellen over de mensen die het overkomen is, moeten de mannen genoemd worden die doorleven ondanks dat ze door diabetescomplicaties geen onderbenen meer hebben. Borger Breeveld, die als filmer en acteur in Wan Pipel en andere films zelf laatst als zanger ons audio visueel erfgoed geeft en de onvergetelijke Jules Wijdenbosch -wiens fa no fa- die de mooie brug over de Suriname rivier realiseerde. Wijdenbosh zal met Gods wil op 8 mei aanstaande zijn 80ste verjaardag vieren, hopelijk zal de diaspora hem verwennen daar in het Amsterdamse Verzorgingstehuis waar hij vertoeft.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuikerziekte bij jong of oud; levensstijl verbeteren