zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

Succesvolle voltooiing uitgebreid trainingsprogramma voor 24 landbouwcoöperaties

lees ook ...

Staatsvervoer ligt stil totdat bushouders geld zien

Antonius Pokie, de voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS) heeft meegedeeld dat het staatsvervoer stil zal liggen totdat de bushouders hun geld hebben ontvangen. Volgens bekomen in...

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), heeft met succes een uitgebreid trainings- en coachingprogramma afgerond voor 24 landbouwcoöperaties in alle 10 districten van Suriname. Bijna 80 bestuursleden en leden van de coöperaties hebben hun organisatie, werkzaamheden en managementvaardigheden versterkt. Dit initiatief maakte deel uit van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

De coöperaties hebben een intensief en interactief proces doorlopen dat was afgestemd op hun specifieke behoeften, context en realiteiten in Suriname. Hierbij maakten ze gebruik van innovatieve en wereldwijd erkende ILO-trainingsprogramma’s zoals ThinkCOOP, STARTCOOP en SCORE.

Het vierdaagse trainingsprogramma op districtsniveau werd aangevuld met gerichte coachingssessies, zowel virtueel als fysiek op locatie. De deelnemende coöperaties hebben uitgebreide actieplannen ontwikkeld om hun nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen.

Dit trainingsprogramma werd uitgevoerd in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ). Bijna 10 overheidsfunctionarissen van deze ministeries hebben het programma afgerond om de continuïteit en duurzaamheid te waarborgen door de capaciteiten van de publieke sector te versterken en mentorship te bieden aan coöperaties.

LVV-minister Sewdien benadrukte het belang van coöperaties voor de ontwikkeling van de landelijke economie en moedigde de getrainde bestuursleden aan om veerkracht op te bouwen als een vorm van zelfbescherming. Hij benadrukte tevens het belang van regelmatige training en kennisdeling onder coöperaties, met betrekking tot management, organisatie en andere operationele aspecten. De bewindsman benadrukte ook het belang van goed financieel beheer van coöperaties om beter voorbereid te zijn en bijvoorbeeld te kunnen profiteren van fondsen zoals NOFA.

“Somige coöperaties functioneren niet zoals vereist, waardoor ze mogelijk veel kansen missen, wat de ontwikkeling van de landbouwsector en haar veerkracht om aan de marktvraag te voldoen, verder beïnvloedt”, aldus de Granman van de Saramacaners, Albert Aboikoni.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuccesvolle voltooiing uitgebreid trainingsprogramma voor 24 landbouwcoöperaties