vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
4
(1)

Subcommissie Keti Koti benadrukt rol van bijzondere Afro-Surinamers

lees ook ...

VIDS draagt bij aan bewustwording jonge Surinamers over Inhe...

In verband met de 'Srefidensi maand' heeft stichting Bromki Fu Tamara VIDS gevraagd om als eerste op twee scholen cultuurinfosessies over Inheemse volken te verzorgen. Een van deze scholen was O.S. To...

De subcommissie Keti Koti van de Nationale Commissie Jubileumjaar (NCJ-2023) heeft in het IGSR-gebouw van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) een inspirerende conferentie georganiseerd op 23 oktober 2023. Het doel van deze bijeenkomst was om de schijnwerpers te richten op succesvolle en opmerkelijke Afro-Surinamers die een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Suriname.

Johan Roozer, voorzitter van de subcommissie, hoopt dat deze conferentie zal dienen als een aanzet tot verdere onderzoeken en een structurele erkenning van de bijdragen van bijzondere Surinamers. Tijdens de conferentie werden diverse presentaties gegeven over vooraanstaande Afro-Surinamers die sinds de slavernijperiode (19e eeuw) aanzienlijke impact hebben gehad op terreinen als wetenschap, cultuur, religie, maatschappij en politiek.

Een opmerkelijk schrijfproject van de stichting Kinderboekenfestival werd ook gepresenteerd, waarbij een lesbrief werd ontwikkeld voor leerlingen van leerjaar 9 en 10 over de schrijvers van Inheemse verhalen, André Cirino en Dr. Sophie Redmond. Roozer ontving bij deze gelegenheid een exemplaar.

Lucien Karg, bekend van de Historiakalender, bracht de prestaties van diverse verdienstelijke Afro-Surinamers uit de 19e eeuw onder de aandacht. Hierbij noemde hij onder andere dr. Adolf Frederik Gravenberch, naar wie de Gravenberchstraat vernoemd is. Dr. Gravenberch, ooit een slaaf, werd arts en verwierf zijn vrijheid in 1847.

Andere succesvolle Surinamers uit die periode die belicht werden, zijn onder meer rechter Maarten Becker, geschiedschrijver Maria Vlier en Nicolaas van Meerten, leraar en bioloog. Muziekpedagoge Mavis Noordwijk richtte zich in haar presentatie op verschillende Surinaamse musici, dirigenten, instrumentenbouwers en muziekleraren.

Ze benadrukte de muzikale bijdragen van zowel oudere generaties, zoals Johannes Nicolaas Helstone en Eddy Snijders, als jongere talenten, zoals Arturo Den Hartog, die momenteel studeert aan het Conservatorium in Den Haag. Noordwijk benadrukte het belang van het koesteren van deze waardevolle Surinaamse kunstenaars.

Volgens Roozer is de informatie over deze opmerkelijke Surinamers verspreid over lokale en internationale musea, cultuurinstellingen, dagbladen en wetenschappelijke artikelen. Hij is van mening dat deze individuen nog niet genoeg erkenning hebben gekregen en dat de kennis over hen beperkt is.

Met deze conferentie hoopt Roozer bijzondere Surinamers meer bekendheid te geven en hun waardevolle bijdragen aan de geschiedenis van Suriname te belichten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSubcommissie Keti Koti benadrukt rol van bijzondere Afro-Surinamers