zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
0
(0)

Stuurgroep Traditionele medische systemen geïnstalleerd

lees ook ...

Drie tieners in Paramaribo aangevallen door Braziliaanse bij...

Drie tieners zijn zondag aangevallen door Braziliaanse bijen op een adres aan de Samiranweg. De politie van het bureau Santoboma ontving de melding van het incident en arriveerde snel ter plaatse voor...

De vijf man sterke stuurgroep ontwikkelingen traditionele medische systemen is door President Chandrikapersad Santokhi op zijn Kabinet geïnstalleerd op 18 februari 2022. Het staatshoofd  benadrukte dat de Surinaamse multiculturele traditionele geneeskunde enorm rijk is. “Rijk aan gezamenlijke kennis en kunde, die een belangrijke intellectuele bron is”, stelde de regeringsleider.

Het staatshoofd gaf aan dat de traditionele geneeskunde getransformeerd kan worden naar een volwaardige industrie, een medische systemenindustrie met de Surinaamse traditie als fundament. Deze industrie, bestaat uit verschillende schakels in een lange productieketen zoals medicinale plantenkenners, verzamelaars van de in ons oerwoud groeiende medicinale planten en plantdelen, telers en verwerkers van medicinale planten en plantdelen, verpakkers, distributeurs, apotheken en andere verkopers. Ook traditionele geneeskundigen, wetenschappers, en andere directe schakels in de productieketen van ons traditionele medische systemenindustrie hebben een cruciale rol te vervullen bij het ontwikkelen van de industrie.

De eerste taak van de stuurgroep is om de wettelijke erkenning van de Surinaamse traditionele geneeskunde voor te bereiden. De werkgroep staat onder leiding van voorzitter Steve Silos. Verder nemen zitting de leden; Amrika Anroedh, Andjenie Autar, Joan Ilahi en Max Huisden. Vicevoorzitter van de Nationale Assemblee, Dewanchandrebhose Sharman zal de stuurgroep als adviseur ondersteunen.

Professor Max Huisden zegt: “Dit is een heel belangrijk moment voor Suriname, want er is veel potentie. Economisch gezien kan de traditionele geneeskunde een heel belangrijke pijler worden voor de financieel economische situatie van het land en het is een groene manier van ontwikkeling”. Om te werken naar de wettelijke erkenning, zullen er verschillende samenwerkingsverbanden moeten worden aangegaan met de bestaande dienstverleners in deze sector.

De voorzitter van de werkgroep geeft aan dat er samengewerkt zal worden met alle organisaties die direct of indirect betrokken zijn bij de traditionele geneeskunde in Suriname. “Hoe meer hersenen zich bezighouden met een onderwerp, hoe beter het resultaat is van de gezamenlijk bedachte oplossing, in plaats van één persoon”, benadrukt Silos.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStuurgroep Traditionele medische systemen geïnstalleerd