zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
0
(0)

Studiegroep draagt voorstellen aan voor kiesregeling

lees ook ...

Brunswijk waarschuwt criminelen: “Geen grappen meer, w...

In een krachtige toespraak tijdens een zitting van De Nationale Assemblee heeft vicepresident Ronnie Brunswijk verklaard dat de tijd van praten over veiligheid voorbij is en dat het nu tijd is voor co...

De studiegroep ‘Aanpassing Kiesregeling’, heeft vandaag voorstellen voor een gedragen kiesregeling aan president Santokhi gepresenteerd. Er wordt aanbevolen om te werken aan een gemengd kiessysteem. Dit om het principe van ‘one-person-one-vote’ zoveel als mogelijk na te streven.

De studiegroep presenteerde twee modellen aan het staatshoofd en parlementsvoorzitter Marinus Bee. De bevindingen van de studiegroep zijn in een rapport vervat en voorafgaand aan de presentatie overhandigd aan president Santokhi op 21 maart 2023.

Het staatshoofd sprak zijn dank uit aan de studiegroep voor het werk en gaf aan dat er een traject wordt uitgezet om te komen tot een wetsontwerp. Daarna komt het parlement aan zet. Het streven is om uiterlijk eind 2023 een nieuw, breed gedragen kiesstelsel te hebben.

De studiegroep werd op 30 augustus 2022 geïnstalleerd door het staatshoofd, na de uitspraak van het Constitutioneel Hof op 5 augustus 2022 inzake wijziging van het kiesstelsel, en werd belast met het bestuderen van de toetsing van het Hof en het aandragen van voorstellen voor aanpassing van de kiesregeling.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStudiegroep draagt voorstellen aan voor kiesregeling