Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Studeren in Nederland is voor Surinaamse studenten niet meer te betalen

Geplaatst

op

Door de hoge financiële eisen voor buitenlandse studenten die worden gesteld door opleidingen in Nederland wordt het voor Surinaamse studenten steeds lastiger om een studie te volgen in Nederland.

Surinaamse studenten kiezen vaak voor een opleiding in het buitenland, omdat die in eigen land niet wordt aangeboden. Een opleiding in Nederland vereist van een Surinaamse student dat zij een storting doen van het inschrijf-, college- en boekengeld, ziektekostenverzekering en de jaarkosten voor levensonderhoud. Alles bij elkaar opgeteld kan dit voor een Surinaamse student meer dan 10.000 euro kosten. Wanneer deze kosten zijn overgemaakt zal dezelfde instelling pas een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen bij de immigratie- en naturalisatiedienst. Voor veel ouders is het al financieel niet haalbaar om hun kinderen op de Anton de Kom universiteit van Suriname, een opleiding voor hun kind in Nederland is voor deze ouders financieel uitgesloten.

De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) biedt studenten de mogelijkheid om een lening aan te vragen voor hun studie. Hiervoor moet wel aan de voorwaarden worden voldaan dat een Surinaamse student na het afronden van zijn/haar opleiding weer terug keert naar Suriname zodat zij de opgedane kennis kunnen toepassen voor de ontwikkeling in Suriname. Maar door de huidige crisis in Suriname zien veel studenten van zo’n lening af omdat de overheid het niet aantrekkelijk maakt voor afgestudeerden om een baan te vinden. Hierdoor bestaat de angst dat zij bij terug keer in Suriname het geleende bedrag niet kunnen terugbetalen omdat zij geen werk kunnen vinden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Jongen in internaat Atjoni ernstig mishandeld

Geplaatst

op

By

Woensdagochtend is een jongen die in het internaat Atjoni woonde ernstig mishandeld door een kamergenoot.

Het slachtoffer zou door zijn kamergenoot zijn aangevallen met een knuppel. Het slachtoffer had een opgezwollen gezicht en zijn linkeroog kon nauwelijks open. Hij kon moeilijk praten omdat dat voor nog meer pijn zorgde, vertelt een bezorgde oom van het slachtoffer. De jongen is na behandeling voor verder onderzoek verwezen naar een oogarts. 

De twee zouden eerder die dageen woordenwisseling hebben gehad om een mobiele telefoon. Het slachtoffer isin zijn slaap aangevallen en liep zware hoofdletsels op. De internaatbeheerdertrof het slachtoffer ‘s ochtends aan in zijn bed, besmeurd met bloed, enschakelde direct de politie in. De kamergenoot is in verzekering gesteld, zegtde politie.

Lees verder

Suriname

Megadrugs vangst verbrand in kraka

Geplaatst

op

By

Meer dan 2300 kilogram in beslag genomen drugs werd donderdag onder toezicht van vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname en het Openbaar Ministerie in de as gelegd.

De verbranding van het verboden spul heeft plaatsgevonden te Kraka. “Niet alleen de Cocaïne van de grote recente vangst op 08 januari jongstleden, maar ook andere drugssoorten die eerder in beslag genomen zijn zijn vandaag verbrand”, verteld de inspecteur van politie, August van Gobbel.

De inspecteur reageerde hiermee op de verbranding van 17 januari 2019.
Hij voert aan dat de drugs de in het verleden op verschillende locaties is verbrand.

Om de last voor de omgeving zo miniem mogelijk te houden is gekozen voor Kraka.

Lees verder

Meest gelezen