Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Studeren in Nederland is voor Surinaamse studenten niet meer te betalen

Geplaatst

op

Door de hoge financiële eisen voor buitenlandse studenten die worden gesteld door opleidingen in Nederland wordt het voor Surinaamse studenten steeds lastiger om een studie te volgen in Nederland.

Surinaamse studenten kiezen vaak voor een opleiding in het buitenland, omdat die in eigen land niet wordt aangeboden. Een opleiding in Nederland vereist van een Surinaamse student dat zij een storting doen van het inschrijf-, college- en boekengeld, ziektekostenverzekering en de jaarkosten voor levensonderhoud. Alles bij elkaar opgeteld kan dit voor een Surinaamse student meer dan 10.000 euro kosten. Wanneer deze kosten zijn overgemaakt zal dezelfde instelling pas een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen bij de immigratie- en naturalisatiedienst. Voor veel ouders is het al financieel niet haalbaar om hun kinderen op de Anton de Kom universiteit van Suriname, een opleiding voor hun kind in Nederland is voor deze ouders financieel uitgesloten.

De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) biedt studenten de mogelijkheid om een lening aan te vragen voor hun studie. Hiervoor moet wel aan de voorwaarden worden voldaan dat een Surinaamse student na het afronden van zijn/haar opleiding weer terug keert naar Suriname zodat zij de opgedane kennis kunnen toepassen voor de ontwikkeling in Suriname. Maar door de huidige crisis in Suriname zien veel studenten van zo’n lening af omdat de overheid het niet aantrekkelijk maakt voor afgestudeerden om een baan te vinden. Hierdoor bestaat de angst dat zij bij terug keer in Suriname het geleende bedrag niet kunnen terugbetalen omdat zij geen werk kunnen vinden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s positief over Suriname

Geplaatst

op

By

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s is iets positiever geworden over Suriname. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating naar stabiel van negatief. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de prognose ‘negative’ van de kredietfirma.

De B2-rating krijgt ook steun van onder meer de omvangrijke mijnbouwbronnen en een gunstigere investeringsomgeving. Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

Lees verder

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen