Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Studeren in Nederland is voor Surinaamse studenten niet meer te betalen

Geplaatst

op

Door de hoge financiële eisen voor buitenlandse studenten die worden gesteld door opleidingen in Nederland wordt het voor Surinaamse studenten steeds lastiger om een studie te volgen in Nederland.

Surinaamse studenten kiezen vaak voor een opleiding in het buitenland, omdat die in eigen land niet wordt aangeboden. Een opleiding in Nederland vereist van een Surinaamse student dat zij een storting doen van het inschrijf-, college- en boekengeld, ziektekostenverzekering en de jaarkosten voor levensonderhoud. Alles bij elkaar opgeteld kan dit voor een Surinaamse student meer dan 10.000 euro kosten. Wanneer deze kosten zijn overgemaakt zal dezelfde instelling pas een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen bij de immigratie- en naturalisatiedienst. Voor veel ouders is het al financieel niet haalbaar om hun kinderen op de Anton de Kom universiteit van Suriname, een opleiding voor hun kind in Nederland is voor deze ouders financieel uitgesloten.

De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) biedt studenten de mogelijkheid om een lening aan te vragen voor hun studie. Hiervoor moet wel aan de voorwaarden worden voldaan dat een Surinaamse student na het afronden van zijn/haar opleiding weer terug keert naar Suriname zodat zij de opgedane kennis kunnen toepassen voor de ontwikkeling in Suriname. Maar door de huidige crisis in Suriname zien veel studenten van zo’n lening af omdat de overheid het niet aantrekkelijk maakt voor afgestudeerden om een baan te vinden. Hierdoor bestaat de angst dat zij bij terug keer in Suriname het geleende bedrag niet kunnen terugbetalen omdat zij geen werk kunnen vinden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |