maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
4
(1)

Verhoging stroomtarieven in Suriname wordt gefaseerd uitgevoerd

lees ook ...

Politieonderzoek naar strafklacht tegen regeringsleden nader...

Het Openbaar Ministerie Suriname (OM) heeft aangekondigd dat het politieonderzoek naar aanleiding van een anonieme strafklacht tegen regeringsautoriteiten zich momenteel in een vergevorderd stadium be...

Suriname heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zover kunnen krijgen, dat de verhoging van de stroomprijzen met 25 procent gefaseerd zal plaatsvinden. Er komt ook een overbruggingstarief met gratis afname tot een bepaald verbruik. Dit tarief wordt vrijgesteld van toekomstige verhogingen. Kostenbesparende maatregelen binnen de EBS zullen aan de andere kant helpen verhogingen zoveel als mogelijk te beperken.

De internationale stijging in de olieprijs heeft grote impact op de kostprijs van brandstof en elektriciteit. Binnen het programma zijn daarom een aantal aanpassingen overeengekomen om burgers zoveel als mogelijk te ontzien.

Onlangs vertoefde een team van het IMF in Suriname voor de tweede review van het IMF-programma. Uit de review blijkt dat de fiscale en monetaire targets zijn behaald, zij het sommigen met enige vertraging. Er is weer sprake van economische groei en de inflatie neemt langzaam af. De netto international monetaire reserve is gestaag gegroeid en bedraagt USD 566 miljoen (drie maanden importdekking).

Er is op basis van de uitkomst van de review een Staff Level Agreement (SLA) bereikt tussen Surinaamse functionarissen en de technische staf van het IMF onder leiding van de mission chief Ding Ding. Hiermee is de volgende stap gezet richting IMF-board meeting eind juni voor de formele goedkeuring en voltooiing van deze review en daarmede ook de derde tranche-betaling. De volgende review-missie (voor de 3e review) van het programma zal in augustus plaatsvinden.

Het IMF-programma behelst een totaalbedrag van 690 miljoen US-dollar verspreid over 12 kwartaaltranches van elk ongeveer US$ 57 miljoen. De ondersteuning is gekoppeld aan de uitvoering van het Herstelplan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerhoging stroomtarieven in Suriname wordt gefaseerd uitgevoerd