woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
5
(2)

Stroomtarieven verhoogd: Minister Abiamofo verduidelijkt impact op huishoudens

lees ook ...

Versterking Surinaams-Chinese relaties: Santokhi in China vo...

President Chandrikapersad Santokhi is dinsdag vertrokken voor zijn allereerste staatsbezoek aan de Volksrepubliek China, geleid door een uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping. Deze historisc...

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft vandaag voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) nogmaals de verhoging van de stroomtarieven toegelicht. Met eenvoudige bewoordingen en concrete voorbeelden probeerde de minister de complexe materie begrijpelijk te maken voor het publiek.

“In feite is het zo,” begon de minister, “dat een gemiddeld huishouden, met een verbruik van 300 KWh per maand, momenteel een rekening van SRD 592 per maand betaalt.” Hij vervolgde: “Na de afschaffing van de objectsubsidie en de toevoeging van de subjectsubsidie van SRD 400, zal dit huishouden een verhoging van SRD 87 ondervinden.”

De minister reageerde op bezorgdheid over de impact van deze verhoging: “Moet je daarvoor de straat op gaan, zoals de vakbeweging oproept?” Hij gaf aan dat zelfs bij lagere verbruikscijfers de stijging merkbaar zal zijn: “Als je verbruik bijvoorbeeld 279 KWh is, betaal je SRD 75 meer, enzovoort. U kunt zelf beslissen of dit reden genoeg is om te protesteren.”

Abiamofo erkende ook dat de stijging van stroomtarieven indirecte effecten zal hebben, zoals prijsverhogingen in winkels. Om deze impact te minimaliseren, heeft de regering intensief overleg gevoerd met de winkeliersvereniging.

“Los van de nadelen zullen er echter ook voordelen zijn,” benadrukte de minister. “De afschaffing van de subsidie zal niet alleen de NV EBS en de elektriciteitssector ten goede komen, maar zal ook de nationale begroting ontlasten. Het ministerie van Financiën en planning zal daardoor meer ruimte hebben om specifieke projecten aan te pakken. Dit zijn de voordelen van deze aanpassing”, concludeerde minister Abiamofo.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStroomtarieven verhoogd: Minister Abiamofo verduidelijkt impact op huishoudens