zondag 22 mei 2022
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
0
(0)

Stroomtarieven Suriname niet verhoogd om personeel loonaanpassing te geven

lees ook ...

Een deel van het binnenland opent de schooldeuren

De kinderen van het Boven-Suriname gebied kunnen vanaf 20 mei terug naar school. De overstromingen hebben het onderwijs in het gebied twee maanden gestagneerd. Er zijn nog enkele scholen onder water z...

Het is niet zo dat de stroomtarieven zijn verhoogd om de looncorrectie van het EBS-personeel te kunnen uitbetalen. De leiding van de Energiebedrijven Suriname (EBS) betreurt het ten zeerste dat de indruk is ontstaan bij delen van de samenleving dat de meeropbrengsten voor het bedrijf als gevolg van de toegenomen prijs voor elektriciteit, ten behoeve van zijn medewerkers wordt gebruikt.

De looncorrectie is een terugkerende aangelegenheid binnen het bedrijf. De grondslag hiervoor is verankerd in de geldende collectieve arbeidsovereenkomst (cao), die is gesloten tussen de directie en de vakbond, de Owos. De directie beseft wel dat gelet op het moment van de bereikte overeenstemming met de Owos en de periode waarop de nieuwe elektriciteitstarieven zijn doorgevoerd, allicht de indruk kan ontstaan dat de invoering van de reductie van de overheidssubsidie (nieuwe tarieven) mede als grondslag zou dienen voor de looncorrectie.

Op basis van de geldende regelgeving en op instructie van de overheid worden nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd. In de afgelopen jaren hebben partijen elk jaar nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd als resultaat van de onderhandelingen. Partijen treden normaal aan het begin van een kalenderjaar in onderhandeling.

Om verschillende redenen zijn de cao-gesprekken voor dit jaar verlaat aangevangen en hebben partijen ook op een later moment een akkoord bereikt. De overheid heeft bovendien bij de bepaling van de kosten van de EBS de instructie aan het bedrijf gegeven dat alle bijzondere kosten die het bedrijf wenst te maken, uit besparingen moeten worden gehaald “en niet ten koste moge zijn van de verbruikers van elektriciteit”. Om de gemaakte afspraken met het personeel na te komen zal de directie van haar eigen besparingen gebruikmaken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStroomtarieven Suriname niet verhoogd om personeel loonaanpassing te geven