zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
0
(0)

Stroomtarieven Suriname gaan 1 juni omhoog

lees ook ...

Nationale veiligheidsaanpak: politie en militairen nemen act...

Tijdens een bijeenkomst in De Nationale Assemblee op donderdagavond hebben de ministers Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en Krishna Mathoera van Defensie aangekondigd dat er onmiddellijk acti...

De regering heeft tijdens de regeringsraadsvergadering op woensdag 17 mei besloten om de nieuwe elektriciteitstarieven per 1 juni in te voeren. Dit besluit is genomen op basis van aanbevelingen van de EBS Tarieven Commissie. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) benadrukt dat het nieuwe tariefsmodel transparant is.

Hoewel bepaalde groepen iets minder zullen betalen en andere groepen iets meer, resulteert de aanpassing gemiddeld in een verlaging van de tarieven. De eerste facturen zullen echter pas in juli worden uitgegeven.

De tarievencommissie werd vorig jaar opgericht na protesten uit de samenleving, het bedrijfsleven en de vakbeweging tegen de tariefsverhogingen van 10 tot 15%. De commissie heeft de kostprijs geanalyseerd en gesprekken gevoerd met belanghebbenden. Het tussentijdse rapport met 38 aanbevelingen is beoordeeld door de regering, EBS, Staatsolie, NH en de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Uiteindelijk heeft de regering een definitief rapport ontvangen, waarin het vaststellen van nieuwe tarieven als belangrijkste aanbeveling werd gedaan.

Minister Abiamofo legt uit dat de ruim 40 aanbevelingen zijn verdeeld in categorieën, waarbij sommige direct worden overgenomen, andere nog nader moeten worden besproken, en weer andere geen urgente karakter hebben. De aanbeveling om de tarieven aan te passen is overgenomen, met uitzondering van het voorstel om een deel van de subsidie binnen 12 maanden af te bouwen. In plaats daarvan wordt het afbouwproces in zes maanden uitgevoerd, waarbij elke maand SRD 40 wordt verminderd. Minister Abiamofo benadrukt dat dit is gedaan om voldoende draagvlak te creëren voor het besluit.

De NH-minister hoopt dat het regeringsbesluit zal leiden tot meer rust in de discussie over de elektriciteitstarieven. Hij benadrukt dat dit resultaat gebaseerd is op verschillende aanbevelingen van de tarievencommissie, waarin de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging vertegenwoordigd waren. De minister geeft aan dat de kostprijs opnieuw zal worden bekeken wanneer de parameters veranderen, aangezien de wisselkoers en olieprijs belangrijke aspecten zijn bij de berekening. Afgesproken is om dit elke drie maanden te evalueren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStroomtarieven Suriname gaan 1 juni omhoog