De samenleving zal vanaf deze maand meer moeten betalen voor stroom. Dit is een van de afspraken die Suriname is overeengekomen op basis van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het opnieuw aanpassen van de stroomtarieven zal veel effecten hebben en daarom is de regering momenteel hierover in overleg met het fonds. De overheid wil bewerkstelligen dat de verhoging gefaseerd plaatsvindt, waardoor de impact hiervan voor de consumenten wordt beperkt, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning.
Hij heeft deze informatie gedeeld met De Nationale Assemblee. De regering bekijkt ook de mogelijkheid om op maandbasis een bepaalde hoeveelheid kWh stroomverbruik gratis te geven. Het gaat om de introductie van een zogenaamd ‘Lifeline tarief’. Details hierover worden binnenkort met de gemeenschap gedeeld.
Assembleelid Stephen Tsang (NDP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling benadrukt dat als de tarieven van de EBS met 25% omhoog zullen gaan, de prijzen in de winkels weer de lucht in zullen gaan. Een liter benzine is pas weer gestegen naar SRD 22.76, zei hij. Als de EBS-tarieven verhoogd worden, zullen mensen, die al twee jaar niet uitkomen, het nog moeilijker krijgen.
“Je salaris wordt vandaag gestort en gisteren is het al op, bij wijze van spreken. Wat denkt u dat met de prijzen gaat gebeuren nu benzine weer duurder is en wanneer EBS 25% wordt verhoogd? Dan kunt u prijzen controleren tot u een ons weegt, dan kunt u de winkels sluiten, vergunningen intrekken, maar de verhogingen gaan er komen. Winkeliers, importeurs, moeten ook EBS, brandstof, huur en werknemers betalen”, zei Tsang.