zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
1.7
(3)

Stroomtarieven in Suriname stijgen geleidelijk met 61% om subsidie af te bouwen

lees ook ...

Politie vindt lichaam van vermiste arbeider in Corantijnrivi...

Op donderdag 11 april 2024 heeft de politie van het bureau Apoera het lichaam van de 57-jarige arbeider M.T. uit de Corantijnrivier gevist. De dood van het slachtoffer werd officieel vastgesteld door ...

De regering van Suriname heeft aangekondigd dat de prijzen van elektriciteit met 61 procent zullen stijgen als onderdeel van een geleidelijke afbouw van de subsidie. Deze maatregel is bedoeld om de jaarlijkse overheidssubsidie van SRD 4,5 miljard voor stroomtarieven terug te brengen tot SRD 2,4 miljard in 2024.

De verhoging zal gefaseerd plaatsvinden: vanaf 6 maart zal er gemiddeld 40 procent worden toegevoegd aan de huidige prijzen, gevolgd door verdere verhogingen van 7 procent om de twee maanden (in mei, juli, september en november). Op een persconferentie, bijgewoond door de ministers van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, werd uitgebreid uiteengezet waarom het noodzakelijk is om de subsidie af te bouwen.

Hoewel erkend wordt dat dit een moeilijke keuze is, wordt verwacht dat het bijdraagt aan een gezonder financieel beleid van de overheid en aanzienlijke besparingen oplevert. Deze stap voldoet ook aan een van de voorwaarden van het IMF-programma.

Minister David Abiamofo van NH verklaarde dat de tarieven per direct met 26 procent zullen stijgen door de aanpassing van de wisselkoers naar de US-dollar, in plaats van de vroegere vaste koers van SRD 30 per US-dollar. De prijzen worden ook beïnvloed door de prijs van olie. Verdere verhogingen van 7 procent zullen elke twee maanden worden doorgevoerd, op basis van het huidige tarief.

Abiamofo legde uit dat de consumentencategorieën zijn aangepast, met vier groepen op basis van gemiddeld stroomverbruik. De overheid zal geen subsidie meer verstrekken aan gebruikers die meer dan 1.500 kWh per maand verbruiken, terwijl de andere drie groepen voorlopig gesubsidieerd blijven. De meeste gebruikers vallen in de eerste groep, waarbij de subsidie wordt verminderd van SRD 535 naar SRD 747, met een resterende subsidie van SRD 735 van de overheid. De eerste facturen met deze nieuwe tarieven worden in april verwacht.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStroomtarieven in Suriname stijgen geleidelijk met 61% om subsidie af te bouwen