woensdag 21 februari 2024
28 C
Paramaribo
9.6 C
Amsterdam
0
(0)

Stroke symposium voor artsen

lees ook ...

Kennismakingsbezoek ambassadeur aan voorzitter Nationale Ass...

Op 15 februari 2024 bracht Z.E. Fakri Rodriquez Pinelo, de ambassadeur van de Republiek Cuba, een kennismakingsbezoek aan Marinus Bee MSc. LLB, de voorzitter van De Nationale Assemblée. Tijdens dez...

In het gebouw van UNASAT werd op 19 november 2022 het ‘Stroke symposium’ gehouden. Het strokesymposium werd gehouden door de SPAOGS, Stichting Post Academisch Onderwijs Geneeskunde Suriname in samenwerking met de vakgroep neurologie van Suriname. Het symposium werd geopend door minister Ramadin van Volksgezondheid.

Doel van het symposium was om awareness op te wekken onder de eerste lijn van zorgverleners, te weten, de huisartsen, om een beroerte te herkennen bij een patiënt, hoe deze te behandelen en door te verwijzen. De hiervoor samengestelde richtlijnen zijn landelijk goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid.

De participanten aan het symposium waren huisartsen vanuit verschillende disciplines zoals de Regionale Gezondheids Dienst, Medische Zending, Politie en Nationaal Leger, zaalartsen van ziekenhuizen en particuliere huisartsen. Het symposium bestond uit spreekbeurten en casus die interactief behandeld werden door specialisten op het gebied van neurologie, zoals neurologen, vaatchirurgen, neurochirurgen en cardiologen.

De aanwezige artsen kregen stroke richtlijnen alsook TIA protocollen mee, genoemd: cerebrovasculair accident, om patiënten met beroerte verschijnselen meteen te herkennen, te behandelen en te verwijzen. Drs. Warisha Koendang, neuroloog, vond het toch wel van belang om nog een symposium te organiseren ter behandeling van de nazorg van stroke patiënten, t.w. ergotherapie, cardiologie en logopedie, omdat dit toch nog wat zorgen met zich meebrengt in de samenleving, vooral op financieel gebied.

Drs. Koendan drukte de participerende artsen op het hart dat acute stroke protocol in het ziekenhuis begint. “ Uw taak is om de patiënt door te sturen. Het kan ervoor zorgen dat de patiënt nog herstelt en dat er meer schade wordt veroorzaakt”, stelde zij. Er werd door de specialisten naar de huisartsen toe benadrukt dat patiënten ter allen tijde doorverwezen moeten worden naar de Spoedeisende Hulp, SEH.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStroke symposium voor artsen