Tijdens een belangrijk overleg tussen minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en vertegenwoordigers van de Europese Commissie (EC) stond de aanpak van illegale, ongemelde en ongereguleerde (IOO) visserij centraal. Dit overleg, bijgewoond door directeur Parveen Amritpersad, onderdirecteur Zojindra Arjune en EU-ambassadeur René van Nes, werd ingegeven door meldingen van IOO-visserij in Frans-Guyanese wateren door vaartuigen afkomstig uit Suriname.
De Europese Commissie heeft Suriname gewaarschuwd met de dreiging van een “gele kaart”, een ernstige waarschuwing die kan escaleren naar een “rode kaart”. Dit laatste zou betekenen dat Suriname de toegang tot de EU-markt voor visserijproducten verliest, met ingrijpende gevolgen voor de economie en de visserijsector.
Tijdens het gesprek benadrukte Cesari Roberto, hoofd van de IOO-visserijunit bij de EC, dat er een zero tolerance beleid nodig is om effectief op te treden tegen IOO-visserij. Suriname wordt aangespoord dit beleid over te nemen en op korte termijn concrete maatregelen te implementeren, waaronder:
- Intensivering van patrouilles met inzet van gewapende machten.
- Sluiting van illegale aanlandingsplaatsen.
- Vernietiging van “spookvaartuigen” zonder naam en registratienummer.
- Strikte naleving van visserijregels, zoals controle op vistuig, motorvermogen en zeedagen.
- Versterking van het directoraat Visserij en samenwerking met de Marine, Kustwacht en het Openbaar Ministerie.
De EC verlangt een gedetailleerd plan van aanpak van Suriname, inclusief een tijdlijn en regelmatige rapportages. Dit plan moet inzicht geven in de controles, sancties en verbeteringen in wetgeving die worden doorgevoerd. Suriname wordt ook gevraagd relevante documenten, zoals wetsvoorstellen en rapporten van uitgevoerde patrouilles, te delen met de EC voor beoordeling en advies.
Een vragenlijst zal worden verstrekt om de huidige aanpak van Suriname te evalueren. De EC benadrukt dat sterke wetgeving en goed functionerende instituten cruciaal zijn voor een duurzame aanpak van IOO-visserij.
Het overleg onderstreept de noodzaak van intensieve samenwerking tussen Marine, Kustwacht, Politie en het ministerie van LVV. Er wordt aangedrongen op meer zichtbaarheid van controle-instanties op zee en een strikte naleving van de vergunningsvoorwaarden.
Door snel en effectief te handelen, kan Suriname de dreiging van een “gele kaart” afwenden en zijn positie op de EU-markt veiligstellen. De komende periode zal bepalen hoe succesvol het land is in het bestrijden van IOO-visserij.
En.. wat vond je van dit artikel?