vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
0
(0)

‘Strijd tegen Covid-19 is slopend’

lees ook ...

Internationale dag van het Onderwijs

De Internationale Dag van het Onderwijs heeft als thema dit jaar: ‘To invest in people, prioritize education’, oftewel: Het investeren in mensen en educatie voorkeur geven. Binnen dit thema vraagt ...

Lycke Woittiez woont vier jaar in Suriname. Zij is internist-infectioloog in het Diakonessen Ziekenhuis. Vanaf Covid-19 zijn intrede heeft gedaan in Suriname is zij landelijk bezig geweest met de coronazorg en de vaccinatiecampagne.  “Iedereen is er echt moe van. Sinds maart 2020 zijn een deel van de artsen, verpleegkundigen en bestuurders non-stop bezig met Covid-19. Inmiddels zijn we allemaal ook heel moe en er een beetje klaar mee,” zegt zij .

“Je ziet mensen die hoge dosering zuurstof nodig hebben, echt snakken naar adem. Soms moet je op basis van overlevingskansen en beschikbaarheid van Intensive Care units ook keuzes maken, wie je daar stuurt en dat trekt een enorme wissel op het behandelteam.”

Woittiez is als infectioloog ook manager van zaken bij infectieziekten, ook uitbraakmanagement maakt deel daarvan uit. Woittiez erkent deze uitdaging en geeft toe dat de zorg daarnaast ook emotioneel aan je vreet.

Tijdens haar opleiding heerste Ebola weer, en is men hierop ingegaan en gesproken over de theoretische mogelijkheid dat er wereldwijd zo’n uitbraak zou kunnen gebeuren. “Je kan wel op theoretische manieren zeggen dat zoiets wel kan gebeuren, maar ik denk dat niemand zich echt had voorbereid op wat wij nu meemaken.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname'Strijd tegen Covid-19 is slopend'