Randhir Nanda heeft gisteren een interactieve lezing gehouden in de universiteitsbibliotheek met als thema mentale gezondheid. Het doel van deze lezing was het bijbrengen van bewustwording over het onderwerp. De lezing was heel goed bezocht. Elke stoel van de bibliotheek was bezet door studenten van verschillende instituten en niveaus. Er werd heel aandachtig geluisterd. Hij sprak over oorzaak en gevolg van mentale aandoeningen.
“Eén op de acht mensen in de wereld heeft volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een psychische stoornis. De levensverwachting voor mensen met een ernstige psychische stoornis is dat zij twintig jaar minder leven dan een gezonde persoon, omdat de kwaliteit van het leven steeds minder wordt.” Zo introduceerde de psychiater zijn interactieve lezing over mentale gezondheid.
Nanda, is verbonden aan het Psychiatrisch Centrum Suriname en de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit.
Bij het onderwerp stress moest hij langer stilstaan, omdat de interesse daarvoor enorm was. “Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een abnormale situatie. Het doel van stress is dat de mens beter gaat presteren en op tijd kan reageren op bedreigende situaties. Stress beïnvloedt onze psychische functies en kan zorgen voor een verstoring van ons dagelijks leven, maar eigenlijk is stress iets positiefs. Het is een normale reactie op het lichaam, maar wordt door ons vertaald als een ramp,” maakte de inleider duidelijk.
Stress moet volgens hem wel niet blijven, maar voorbijgaan. “Als hij twee weken aanhoudt, is er meer aan de hand”, klinkt de waarschuwing. Aanhoudende stress is de oorzaak van klachten, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.
Prikkelbaarheid of eenzaamheid kunnen het gevolg zijn. En dit kan ook het gedrag veranderen. Mensen vluchten soms in drugs, alcohol of sigaretten. Stress kan ervoor zorgen dat mensen moeite hebben om helder te denken of niet creatief kunnen zijn.
Om te komen tot de aanpak is erkenning vereist. Vermijden kan zaken verergeren. Met piekeren of een schuldige zoeken, komt men geen stap verder. Ook een slaaptablet is geen oplossing voor stress, maar aanpak van de oorzaak, en werken naar de oplossing ervan. “Zoek sociale steun, iemand die je gerust kan stellen of kan troosten.”
Contact opnemen met de huisarts kan zorgen voor een doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater. “Zorg goed voor je mentale gezondheid. Geestelijke gezondheid is geen teken van zwakte en je hoeft je er dus niet voor te schamen”, zegt Nanda. Mentale en fysieke gezondheid zijn afhankelijk van elkaar, daarom hebben mensen die bijvoorbeeld gedeprimeerd zijn of erg verdrietig vaak ook lichamelijke klachten.
Het gebeurt bovendien dat mensen zonder een duidelijke reden lichamelijke klachten hebben, maar dat is het bewijs dat er mentaal iets niet klopt. Nanda pleit ervoor dat mensen de oorzaak van hun mentale situatie gelijk aanpakken en niet wachten totdat het moeilijker wordt om een oplossing te vinden.
Bron: de Ware Tijd