De Surinaamse Anticorruptiewet uit 2017 wordt aangepast. Dit maakte minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) vandaag bekend tijdens de persconferentie van de Regeringsraadsvergadering (RRV). De wijzigingen komen voort uit een evaluatie van het Surinaamse anticorruptiebeleid, uitgevoerd door Juspol in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Een speciale commissie, onder leiding van Carmen Rasam, heeft de wijzigingsvoorstellen inmiddels afgerond. “De commissie zal deze week het eindrapport indienen,” verklaarde Amoksi. Details over de exacte aanpassingen blijven vooralsnog onbekend.
Vermogensverklaring voor politieke personen na verkiezingen
Een belangrijk onderdeel van het anticorruptiebeleid is de verplichte vastlegging van het vermogen van Politiek Prominente Personen (PEP’s) bij een notaris. Oorspronkelijk zou deze maatregel al ingaan, maar de regering heeft besloten de indiening van de formulieren uit te stellen tot na de verkiezingen. “Dit zal te zijner tijd worden geïmplementeerd,” aldus Amoksi.
Corruptiezaken onder de loep
Op vragen over de trage voortgang in corruptiezaken benadrukte de minister dat onderzoek en vervolging de verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) zijn. Toch beweegt er volgens hem wel iets in verschillende dossiers.
“Naast de vervolging door het OM nemen wij als ministerie ook preventieve maatregelen en werken we aan de ratificatie van internationale verdragen over corruptiebestrijding,” verklaarde Amoksi.
De aangekondigde wijzigingen in de Anticorruptiewet en de strengere regels voor politieke personen moeten zorgen voor een effectiever beleid tegen corruptie in Suriname. Meer details over de wetswijzigingen worden binnenkort verwacht.