Vier Cubaanse artsen kunnen ter beschikking gesteld worden van het streekziekenhuis Atjoni, maar verder ontbreekt heel veel. Er is geen personeel, geen stromend water en geen electriciteit. De instelling telt twintig bedden en beschikt over een verpleegkundig directeur, een waarnemend directeur en drie bewakers. Werving van overig personeel, die nodig zijn voor het functioneren van de instelling is om onbekende reden stopgezet.
De nutsvoorzieningen waren bij de opening van de instelling wel aanwezig. “Wij kunnen niet meer spreken van een ziekenhuis als er geen water uit de kraan komt en er geen elektriciteit is”, zegt de verpleegkundig directeur. Voor haar is het ziekenhuis hetzelfde als een zwangere vrouw die complicates tijdens de bevalling heeft opgelopen. Handen wassen na een behandeling is een regelmaat in een ziekenhuis voor het personeel. Er bestaan medicijnen, die niet buiten een koelkast opgeslagen kunnen worden.
“Ik kijk uit naar middelen vanuit Volksgezondheid voor de nutsvoorzieningen en ook voor de aanschaf van een ambulance,” zegt Noordzee die verder meldt dat de apotheek en het laboratorium nog niet zijn ingericht. “De middelen daarvoor zijn nog niet vrijgemaakt.”
Het doet Jeroe goed dat het ministerie van Volksgezondheid de Cubaanse artsen in dienst heeft genomen. “Als men zo voortvarend doorgaat op Volksgezondheid verwacht ik de heropening midden dit jaar.”