Verpleegkundig directeur Vena Eduard-Jeroe van streekziekenhuis Atjoni te Pokigron en de wachter vormen de twee personeelsleden, na vertrek van de Cubaanse gezondheidswerkers, die nog verbonden zijn aan deze afdeling van het ministerie van Volksgezondheid. De plannen om dit ziekenhuis uit te bouwen tot een volwaardige medische post zijn nog niet uitgevoerd. Op 20 mei 2020 werd zelfs een afdeling spoedeisende hulp geopend, maar er is nog geen ambulance.
Ook aanschaf van een ambulance en het werven en selecteren van medewerkers is uitgebleven. Het streekziekenhuis staat er verwaarloosd bij. “De natuur heeft het ziekenhuis aan het zicht onttrokken”, meldt verpleegkundig directeur Vena Eduards-Jeroe. “Wij werkten met drie Cubanen, van wie twee algemene artsen en een verloskundige. Zij zijn allen weg”. Het contract van de Cubaanse artsen is niet verlengd door de huidige regering. Deze werkers hebben de regering heel veel gekost, en volgens informatie Volksgezondheid in de pers minister werden zij beter geaccommodeerd dan de Surinaamse artsen.
Er zijn geen patiënten aanwezig, de directeur doet alleen administratief werk, en ontvangt bezoekers die rondgeleid moeten worden. De directeur is aanwezig van zeven tot drie uur en de wachter is in de avonduren. Het complex is onbemand de overige uren. Natuurlijk hebben dieven dit ontdekt, die zagen hun kans schoon en hebben er behoorlijk huisgehouden. Wasbakken, toiletpotten, een hydrofoor en kranen, zijn buitgemaakt.
Het ziekenhuis kan twintig patiënten accommoderen, en het is de bedoeling dat patiënten uit de Medische Zending-poliklinieken van het gebied daar opgevangen worden. Basisspecialisten, die aanwezig moeten zijn om de zieken te observeren en door te verwijzen naar Paramaribo, indien dat nodig blijkt ontbreken.
“Behalve dat het geldverspilling is, wordt ons medische zorg onthouden”, volgens kapitein Danny Jeroe. De huidige regering heeft nog niets gedaan aan dit ziekenhuis. Het is nog niet opengesteld. Dit roept allerlei vragen op bij de huidige bewoners.
Volgens Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, bestaat er bij het ministerie wel een operationaliseringsplan voor het Streekziekenhuis Atjoni. “Covid-19 heeft het uitvoeren van het project gestagneerd; wij hebben drie golven gehad en alle aandacht was erop gericht om die in te dammen,” legt hij uit. De directeur vestigt de aandacht erop, dat het ziekenhuis van Atjoni spoedig de tweedelijnszorg in het gebied zal overnemen. “MZ zal dan in de toekomst geen patiënten meer verwijzen naar Paramaribo, maar het ziekenhuis van Atjoni zal ze behandelen. Sukul spreekt zijn goedkeuring uit over de eerstelijnszorg van de medische zending in het gebied.