zondag 2 april 2023
25 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
0
(0)

Strategische Lockdown en Grijze Luchten

lees ook ...

Kromosoeto opnieuw achter grendels

De autoriteiten hebben tijdens onderzoek genoeg reden gevonden om  ex-directeur Ginmardo Kromosoeto van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), donderdag nogmaals achter slot en grendel te plaatsen. Zijn ...

De vogels kwinkeleren lustig en het is te horen omdat de straten zo stil zijn. De benzine is weer met 1SRD per liter omhooggegaan, Moederdag was plotseling wel total lock down deze zondag , met Idul Fitr, aanstaande donderdag, gebeurt hetzelfde. Phagwa,  de feestdag van de meeste aanhangers van de VHP, is een super spreader gebleken en nu betaalt iedereen het gelag. De indruk is ontstaan dat de lockdown volgens names & faces strategie ingesteld wordt. De lucht is stemmig grijs, wat dicht bij het humeur van velen komt.

Iedereen werkt minder, verdient minder, de koers en de prijzen schieten omhoog (soms met 20% per product).Er vallen Coviddoden en zieken te betreuren en dat kan de stemming wel eens druilerig maken. Meer landbouwers dan ooit zijn onder water en de markten zijn dicht, dus de prijzen zijn hoog en het aanbod, in de openlucht langs de straat, is erg beperkt. De restauranthouders, die met de moed der wanhoop luchtige terrassen hebben gebouwd, mogen nu alleen eten verkopen om mee te nemen, of laten bezorgen, op straffe van SRD 5000,- boete. Begrijpelijk dat we samenscholingen moeten vermijden. Op een bevolking van maar een half miljoen mensen zijn de COVID-cijfers alarmerend, 215 doden en van de besmette personen zijn er momenteel 139 in de ziekenhuizen, in isolatie 402 en op de Intensive Care 29.

Ook vandaag is de lucht grijs als kanifro, de popki krara, poppetjeskralen die vroeger overal aan een rietsoort langs de sloten groeide, riet in het midden zodat je al een kraal hebt bij het oogsten. Deze dagen komt om tien uur ’s morgens soms plotseling een motregen op, beter wellicht dan wet’alen (witte regen) want als die valt betekent het dat het urenlang zo doorgaat. Want in dit zonnig land hebben we wel 160 dagen per jaar regen!

De lock down binnen doorbrengen, terwijl in Su veel mensen de helft van de tijd buiten doorbrengen is al een jaar en twee maanden hier een lastige realiteit. Vooral als het gaat om kleine ruimtes die daar niet geschikt voor zijn, is dat verre van makkelijk. De tijd kan het beste doorgebracht worden met tuinieren, huishouden, lezen, kinderen en jongeren gamen, er zijn on line lessen en You Tube heeft superveel klanten. Maar te weinig kinderen hebben toegang tot internet voor de on line lessen en met de Covid steun is het hetzelfde, wie geen toegang heeft tot internet of geen bankrekening, heeft het geld misschien het hardste nodig maar loopt het mis, er is totaal niet aan hun gedacht.

Gelukkig zei de Minister van Justitie, Kenneth Amoksi, twee weken geleden, dat we wel onze benen even kunnen strekken voor een wandeling, of om wat te joggen dat kan geen kwaad in een rustige buurt, we hebben het klimaat mee. Nu pas wordt de minister wakker, terwijl dit al een jaar geroepen wordt, misschien heeft hij ook nu pas door dat huiselijk geweld door stress steeds erger wordt… Het devies in Su blijft, samenscholing vermijden, natuurlijk want onze Covidzorg, vooral de Intensive Care Unit is beperkt en heeft nu ook haar maximaal aantal patiënten bereikt.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStrategische Lockdown en Grijze Luchten