zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Stranden Galibi bezaaid met dode vissen

lees ook ...

HVB kritiek op huidige regering: “Onder Bouta was het ...

Tijdens de opening van een infocentrum in het ressort Koewarasan afgelopen zaterdag heeft HVB-partijleider Raymond Sapoen scherpe kritiek geuit op de huidige regering van president Chandrikapersad San...

Stranden van Galibi zijn bezaaid met dode vissen. Al twee weken worden dode vissen en andere dieren aangespoeld. De legstranden van de zeeschilpadden zijn niet bespaard gebleven. Vijf jaar geleden werden er zeewieren aangespoeld. Ook de Franse buren treft hetzelfde lot. Kapitein Ricardo Pané heeft geen antwoord hierop en trekt aan de bel.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de vissen in de Atlantische oceaan gestorven. Pané is er zeker van dat dit niet voorkomt in de Marowijnerivier, maar vermoed dat ook dit een gevolg is van klimaatverandering. “Dit hebben we nooit eerder gekend sinds er sprake is van klimaatverandering merken we een heleboel vreemde zaken in het milieu en natuur,” zegt het dorpshoofd aan Starnieuws.

Het dorpshoofd is bezorgd over gezondheid, voedselzekerheid en de economische situatie in zijn gebied door de ontstane situatie. Lokale vissers lijden er veel onder. Al twee weken kunnen zij hun beroep niet uitoefenen en hebben dus geen inkomsten. Het gebied kent jacht en visvangst als middel van bestaan. Dit komt nu in gevaar door de ontstane situatie en kan uiteindelijk uitmonden in een ramp.

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu is bezig met een onderzoek, en zal binnenkort meer duidelijkheid geven hierover.

Bron: Starnieuws

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStranden Galibi bezaaid met dode vissen