Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Strafzittingen vanaf woensdag weer hervat op andere locaties

Geplaatst

op

Gister meldden wij dat al ruim honderd strafzittingen niet door konden gaan doordat griffiers van de rechtbank aan de Fred Derbystraat in Paramaribo het werk hebben neergelegd. Minister van Dijk-Silos heeft de situatie bekeken en komt nu met een oplossing. Vanaf komende woensdag zullen de strafzittingen weer worden hervat.

Minister van justitie en politie, Jennifer van Dijk-Silos, heeft naarstig gezocht naar een oplossing voor het probleem. Het huidige rechtsgebouw had zoveel mankementen dat de griffiers besloten er niet langer in te willen werken. De minister heeft nu als oplossing dat het oude gebouw van het hof van justitie aan de Tamarindelaan en een deel van het oud parketgebouw aan de Henck Arronstraat, beiden in Paramaribo, zullen functioneren als rechtszalen. Maandag zal het oude hof gebouw worden opgeleverd en justitie zal zelf het oud parketgebouw klaarmaken voor gebruik. Woensdag zullen er dan weer zittingen kunnen plaatsvinden. Het oude rechtsgebouw aan de Fred Derbystraat zal niet meer gebruikt worden. De geboden oplossing zal ook tijdelijk zijn, in afwachting tot het nieuwe rechtsgebouw aan de Mgr Wulfinghstraat klaar is voor oplevering.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen