dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
5
(1)

Strafzaken in Suriname tot nader order uitgesteld

lees ook ...

VOJ-scholen Boven-Suriname dreigen te sluiten

De zes VOJ- scholen in Nieuw-Aurora, Guyaba, Gran Tatai, Dan, Godo en Ligorio in Boven-Suriname in het district Sipaliwini hangt sluiting boven het hoofd. Twee jaar lang heeft het ministerie van Onder...

Strafzaken zijn in verband met de recente ontwikkelingen rondom de Covid-19- situatie tot nader order uitgesteld. In de cellenhuizen blijkt er een uitbraak te zijn van het coronavirus, terwijl de ziekenhuis geen plek meer hebben om zieken op te vangen. Vandaar dat er strengere maatregelen nodig zijn om de kans op besmetting voor alle sectoren binnen de strafrechtspleging te verminderen.

Het Openbaar Ministerie (OM) zal ten aanzien van nieuwe zaken nagaan in hoeverre de noodzaak en mogelijkheid aanwezig is voor nog een verzoek tot verlenging van de bewaring bij de rechter-commissaris. Als de mogelijkheid daartoe bestaat zal het OM de dagvaarding intrekken en nogmaals een verzoek doen bij de rechter-commissaris voor verlenging van de bewaring.

Als er geen mogelijkheid meer aanwezig is voor verlenging van de bewaring, zal slechts in die gevallen de zaak worden afgeroepen ter terechtzitting. Uitgestelde strafzaken en zaken die voor uitspraak staan, zullen per beschikking worden uitgesteld. Bij het uitstellen zal de rechter steeds per zaak nagaan de noodzaak voor verdere vrijheidsbeneming van de verdachte. De griffier zal van de uitsteldata ook mededelingen (telefonisch of per mail) doen aan het OM en de advocaten.

Verzoeken ex artikel 33 Sr. worden op de openbare zitting behandeld buiten aanwezigheid van verdachten en raadslieden. Op deze zittingen zal het Openbaar Ministerie slechts schriftelijk haar reactie verstrekken. Beslist is dat er steeds voor vier (4) weken zal worden uitgesteld. Uitstel geldt voor alle zaken, zonder uitzondering, ter voorkoming van ongelijkheid in behandeling.

Verdachten zullen telefonisch worden gehoord, mits er beletsels daartoe zijn vanwege het besmettingsgevaar op de plekken waar zij zijn ingesloten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStrafzaken in Suriname tot nader order uitgesteld