maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
5
(1)

Strafrechtelijk onderzoek Moiwana-zaak gestart

lees ook ...

Verkiezingen 2025: voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen voor de verkiezingen van 25 mei 2025 zijn in volle gang en de spanning begint toe te nemen. Politieke partijen die de afgelopen tijd nauwelijks van zich lieten horen, komen nu in de...

Het strafrechtelijk onderzoek naar de Moiwana-zaak is officieel van start gegaan, bevestigt procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh aan Starnieuws. De politie is al begonnen met het horen van personen in verband met het onderzoek. Er is op dit moment nog geen specifieke tijdlijn vastgesteld voor het politieonderzoek. Mocht uit de verklaringen blijken dat verder onderzoek nodig is, dan zal het Openbaar Ministerie (OM) een Gerechtelijk Vooronderzoek bij de rechter-commissaris aanvragen.

In juli 2023 heeft het OM een publieke oproep gedaan aan getuigen en belanghebbenden om een verklaring af te leggen. Dit kon gebeuren op elk politiebureau.

Op 29 november 1986 werden minstens 39 mensen vermoord in het dorp Moiwana in het district Marowijne. Deze gruwelijke gebeurtenis vond plaats tijdens de Binnenlandse Oorlog, waarbij kinderen, vrouwen en oudere mannen werden afgeslacht door een legereenheid. In deze fase van het politieonderzoek, onder leiding van de pg, is de auditeur-militair nog niet betrokken. Mogelijk zal deze betrokkenheid plaatsvinden in de vervolgfase van het strafrechtelijk onderzoek.

In 2005 werd de Staat Suriname veroordeeld door het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, nadat nabestaanden de Staat hadden aangeklaagd. Een van de beslissingen van dit hof was de eis tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek, vervolging en berechting van de daders.

Vorige week zondag organiseerden de Basis Gemeente A Nieuw Tilii, samen met de stichtingen Moiwana en 8 December 1982, een herdenkingsdienst in Moiwana. Deze organisaties blijven aandringen op volledige naleving van het vonnis door de Surinaamse regering en eisen gerechtigheid en erkenning voor de slachtoffers en hun families.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStrafrechtelijk onderzoek Moiwana-zaak gestart