maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
4
(1)

Straatventers krant hebben het moeilijk

lees ook ...

Brunswijk: “Suriname en Afrika onderhandelen over rech...

Er worden thans gesprekken gevoerd over een ambitieus plan om een rechtstreekse vliegverbinding tot stand te brengen tussen Suriname en het Afrikaanse continent, zegt waarnemend president Ronnie Bruns...

 Krantenverkoopster R. M heeft mooie herinneringen aan het verkopen van krant. Nu zijn de tijden verandert. Op de hoek van de Van Idsingastraat en Kwattaweg staat haar kraampje al 35 jaar. Vroeger was zij al om acht uur ‘s morgens uitverkocht. Met gemak ging haar partij van duizend kranten naar de lezer.

“Ik ga pas weg als de kranten op zijn. Soms is dat om één of twee uur ’s middags, terwijl ik hier dan al vanaf vier uur in de ochtend zit. Vroeger was ik al om acht uur door al mijn kranten en kon ik naar huis.”

Nu raakt de verkoopster met veel moeite  tweehonderd kranten kwijt. Toch doet ze het met plezier. “Ik zit, zweet niet en verkoop. De klanten komen een praatje maken. Bovendien geeft het me veel vrijheid. Ik heb geen baas die me zegt wat te doen.”

Klanten hebben haar meegedeeld, dat zij het nieuws op Facebook of andere sociale media kanalen al hebben, en daarom minder behoefte hebben om de krant te kopen. Ook de supermarkten hebben zich opgeworpen als ware concurrent. Zij bieden ook krant te koop aan.

Robert K is al 25 jaar in de business. Hij begon in de Stoelmanstraat, maar nu staat hij in de Henck Arronstraat. Ook tijdens slecht weer is hij aanwezig, omdat hij moet  verdienen. “Het is niet makkelijk. De verdiensten zijn de laatste jaren achteruit gegaan. Soms sta ik tot drie uur in de middag.” Vroeger verkocht hij alleen de Ware Tijd.

Hij kon dagelijks tweehonderd kranten met gemak verkopen. Nu is dat tussen 75 en honderd kranten. “Maar klanten gunnen me soms wat extra’s bijvoorbeeld als ik jarig ben, geven ze een fooi voor een cadeautje. Dat is toch aardig?!”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStraatventers krant hebben het moeilijk