Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Stopzetting export sopropo naar Europese Unie klap voor vereniging van exporteurs

Geplaatst

op

door

Het stopzetten van de export van verse sopropo naar de Europese Unie (EU) is als een klap aangekomen binnen de sector. De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) is zeer teleurgesteld. Sopropo maakt ongeveer 35% uit van de hoeveelheid van verse groenten en fruit, die de leden van de vereniging per luchtvracht exporteren naar Nederland.

Vanaf morgen, 14 december, is het verboden sopropo naar de EU te exporteren. De maatregel maakt deel uit van de strengere regels over de invoer van verse groenten en fruit in de EU om “instroom van schadelijke organismen” binnen de unie te voorkomen.  De nieuwe regelgeving is sinds 2016 aangekondigd en gaat morgen deels in. Sopropo staat op de lijst van hoge risico planten. Als Suriname voldoet aan een aantal eisen, kan de export van dit product weer op gang komen.

In een verklaring spreekt de VEAPS haar teleurstelling uit, dat ondanks de inspanningen in de afgelopen vijf maanden er geen uitzondering voor de export van sopropo naar de EU is gerealiseerd. Exporteurs en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben in de afgelopen maanden hard gewerkt aan training van de boeren.

De vereniging zegt dat het verbod een enorme klap is voor de lokale productie. Zij vraagt zich af hoe Suriname zich in de afgelopen drie jaren niet adequaat heeft kunnen voorbereiden op een maatregel om dit probleem te voorkomen. De actie vanuit het ministerie van LVV kwam pas in juli 2019. “Hierin schuilt de kern van het probleem van onze overheid in de afgelopen jaren.”  De overheid moet volgens de VEAPS meer faciliterend optreden naar de nationale producenten, waardoor de zo broodnodige diversificatie van onze productie gestalte kan krijgen.

Wat de vereniging ook tegen de borst stuit, is dat een EU-nota van 26 september 2019 met een technisch dossier over sopropo het ministerie van LVV niet heeft bereikt. Volgens informatie van de VEAPS heeft de EU een nota afgegeven aan de Surinaamse ambassade in Brussel en de EU-post te Georgetown. Na speurwerk van LVV begin december, is men erachter gekomen dat de nota het ministerie niet heeft bereikt. Dit is volgens de VEAPS reden geweest dat het ministerie niet ruimschoots voor de ingangsdatum van de strikte EU-regels  kon inspelen  op de additionele vragen van de EU.

De overheid is opgeroepen om al haar middelen in te zetten voor het beschermen van de exportmarkt van verse groenten en fruit naar de EU. Ook is gevraagd om de ingezette dialoog met de EU verder te intensiveren, waarbij de diplomatieke kanalen maximaal worden ingezet.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Waarnemend governor Centrale Bank van Suriname ook met ontslag

Geplaatst

op

door

Na de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zaterdag zijn ontslag heeft ingediend bij president Desi Bouterse, heeft nu ook de waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman haar ontslagbrief ingediend. Vernomen wordt dat zij ook handelingen zou hebben gepleegd die niet acceptabel zijn.  

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft samen met de Raad van Commissarissen het bestuur van de bond bij de CBvS ingelicht over de situatie. Ook de Surinaamse Bankiersvereniging heeft informatie gekregen over de stand van zaken. Het personeel van de bank wordt maandag geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de moederbank. 

Het onderzoek naar misstanden bij de CBvS is nog steeds gaande.

Lees verder

Suriname

Iamgold, regering en Macamboa ondertekenen protocol

Geplaatst

op

door

Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, die verenigd zijn in Macamboa en Kamp Mining mogen met toestemming van Rosebel Gold Mines (RGM) en de overheid werken op een aangewezen stuk terrein. Er is een protocol hierover getekend tussen de regering, Iamgold en Macamboa. “Als we allemaal hadden opgegeven, dan zouden we niet hier zitten om een overeenkomst te tekenen, zegt Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen over de relatie tussen Iamgold en Macamboa. 

De minister vindt dat het waarschijnlijk een unicum is waarbij een multinational die bezig is met goudwinningsactiviteiten en de rechten heeft, het toch wel belangrijk vindt om een andere partij de ruimte te bieden om op haar terrein te mijnen. “De relatie, die een stevige basis heeft, moet worden omgezet middels duurzaamheid, wederzijds vertrouwen en respect om er het maximale voordeel uit te halen. We zijn niet meer op het niveau van de jaren waarbij er spanningen waren en we moeten niet meer terugvallen. Die momenten zijn er geweest om de relatie te verstevigen en iedereen de veerkracht te geven om ervoor te gaan”, zegt Akiemboto.

In het protocol zijn de afspraken vastgelegd. Ook zijn de voorwaarden zoals veiligheids- en milieuvoorschriften in de overeenkomst vastgelegd. Er moet ook een bijdrage geleverd moet worden aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten.

Minister Akiemboto benadrukt dat president Desi Bouterse een zeer belangrijke rol heeft vervuld om alle partijen uit te nodigen om te praten en te komen tot een oplossing. Er zijn veel offers hiervoor gebracht en er is zelfs een leven te betreuren is. Akiemboto voert aan dat partijen zich moeten houden aan de afspraken die opgenomen zijn in het protocol.

Kapitein Hermanus Schalwijk van Nieuw Koffiekamp zei bij de ondertekening dat wie ook komt na 25 mei, de gemaakte afspraken overeind moeten blijven. De protocollen garanderen een zekere mate van werkgelegenheid voor de bewoners, stelt Schalwijk. Hij benadrukt ook dat de overeenkomsten het streven van goede nabuurschap, die het dorp wil hebben en behouden met Rosebel weergeven. 

Lees verder

Meest gelezen