woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
17.8 C
Amsterdam
0
(0)

Stoppen met roken levert Suriname veel op

lees ook ...

OW presenteert ambitieus plan voor vernieuwing en verfraaiin...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft een ambitieus plan gepresenteerd voor de vernieuwing en verfraaiing van de historische Waterkant in Paramaribo, waarbij kunst en cultuur een centrale rol ...

In verband met de ontmoediging van het gebruik van tabak hebben de WHO, de PAHO, het Conventiesecretariaat en de UNDP als onderdeel van het tabaks ontmoedigingsproject (FCTC2030-project), rapporten ontwikkeld die pleiten voor opschaling van op feiten gebaseerde en haalbare maatregelen om tabak te bestrijden. Suriname zal ook met dit project meedoen. 

De FCTC ‘Investment case’ stelt vast dat tabaksgebruik de inspanningen van de Surinaamse overheid in het streven de gezondheid te verbeteren en de economie te laten groeien belemmert, en ook de bredere ontwikkelingsprioriteiten van het land binnen het Beleidsontwikkelingsplan (2017-2021) negatief beïnvloed.

Er is bewijs dat een passend belastingbeleid een drievoudig voordeel biedt: het verminderen van tabaksgebruik, het verlagen van de uitgaven voor gezondheidszorg en het genereren van extra belastinginkomsten. De technische nota over het verhogen van de specifieke accijns op tabaksproducten in Suriname geeft inzicht in 3 belastingverhogingsscenario’s en de impact op consumptie, inkomsten en gezondheidsuitkomsten

Investeren in alle vijf tabaksbestrijdingsmaatregelen gedurende 15 jaar zou de prevalentie van aan tabak gerelateerde ziekten verminderen en meer dan 1.750 sterfgevallen voorkomen. Het volledig opschalen van de vijf tabaksbestrijdingsmaatregelen zou in 2035 SRD 1 miljard aan gezondheidskosten en economische verliezen kunnen voorkomen alsook het aantal rokende mensen en blootstelling aan tabaksrook verminderen en kan de grote last van tabak in Suriname significant worden verminderd.

De economische voordelen van het versterken van de tabaksontmoediging in Suriname wegen zwaarder dan de uitvoeringskosten (bekeken over een periode van 15 jaar brengen de economische voordelen SRD 1 miljard op ten opzichte van investeringen van SRD 85 miljoen). Alle vijf tabaksbestrijdingsmaatregelen hebben een positief investeringsrendement.Door tot 2025, de accijnzen jaarlijks te verhogen met 18 procent, zou SRD 89 miljoen aan inkomsten kunnen worden gegenereerd. Dit komt overeen met SRD 18 miljoen per jaar.

Voor elke Surinaamse dollar die wordt geïnvesteerd in de vijf maatregelen onderstaande ter bestrijding van tabaksgebruik, ontvangt Suriname tegen 2025, SRD 5 aan vermijdbare kosten en economische verliezen. In 2035 zal dat SRD 13 bedragen. Massamediacampagnes en het verhogen van de accijnzen op sigaretten zullen naar verwachting tegen 2034 het grootste rendement opleveren.

Voor elke Surinaamse dollar die wordt geïnvesteerd in tabakscampagnes mbv massamedia, ontvangt Suriname SRD 19 in 2025 en SRD 54 in 2035 (WHO FCTC artikel 12).

Voor elke Surinaamse dollar die wordt geïnvesteerd in het verhogen van de accijnzen op sigaretten. ontvangt Suriname SRD 10 in 2025 en SRD 29 in 2035 (WHO FCTC artikel 6).

Voor elke Surinaamse dollar die in gestandaardiseerde, uniforme sigarettenverpakkingen (“plain packaging”) wordt geïnvesteerd, ontvangt Suriname SRD 6 in 2025 en SRD 23 in 2035 (WHO FCTC Artikel 11: Richtlijnen, en Artikel 13).

Voor elke Surinaamse dollar die wordt geïnvesteerd in het beschermen van mensen tegen tabaksrook, ontvangt Suriname SRD 6 in 2025 en SRD 22 in 2035 (WHO FCTC artikel 8).

Voor elke Surinaamse dollar geïnvesteerd in stoppen met roken initiatieven: kort advies om te stoppen ontvangt Suriname SRD 0,4 in 2025 en SRD 2 in 2035 (WHO FCTC artikel 14)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStoppen met roken levert Suriname veel op