donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname

lees ook ...

OW-minister benadrukt unieke aanpak van renovatie van staats...

Het ministerie van Openbare Werken (OW), specifiek het directoraat Bouw- en Stedebouwkundige Werken (BSW), is momenteel actief bezig met grootschalige renovatiewerkzaamheden. Minister Riad Nurmohamed ...

Stichting Democratie en Media (SDM) in Amsterdam heeft door tussenkomst van Nederlandse journalisten met ervaring in Suriname besloten een fonds voor financiële steun aan journalisten in Suriname op te richten. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Suriname zal vanaf 1 april 2023 operationeel zijn. Dit is het uiteindelijke resultaat van een symposium ‘Check, check & doublecheck”, dat in juni 2019 in Paramaribo werd gehouden.

De Stichting Democratie en Media (SDM) steunt onafhankelijke, kritische journalistiek ter ondersteuning van een democratische rechtsstaat, en  zal voor drie jaar via het fonds ongeveer 100. 000 euro beschikbaar stellen voor onderzoek. Journalisten verbonden aan de Surinaamse media zullen gebruik hiervan mogen maken.

Naast het fonds komt er ook een onafhankelijke stichting in Surinaamse handen. Een network van vrijwillige mentoren uit de Nederlandse journalistiek zullen tot het geheel behoren. Het is de bedoeling dat zij als adviseurs functioneren van de Surinaamse collega’s.

De Surinaamse organisatie Projekta, werkt op het gebied van mensenrechten, democratie en goed bestuur, en zal betrokken worden. Surinaamse journalistiek  beschikt niet over middelen voor onderzoeksjournalistiek. Men trekt zelfs naar overheidsvoorlichtingsdiensten, die betere salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden bieden.

De Surinaamse Vereniging van Journalisten, uitgevers, hoofdredacteuren en journalisten zelf hebben hieraan hun medewerking verleend. Vrijwillige mentoren zullen worden gekozen uit de kring van ervaren Nederlandstalige journalisten met kennis van Suriname.

Roy Khemradj; radiojournalist-schrijver en ex-bestuurslid bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, journalist en econoom Sheila Sitalsing, oud directeur Jessica Swinkels van het Fonds Bijzonder Journalistieke Projecten en Jeroen Trommelen, oud-hoofdredacteur van onderzoeksplatform Investico en voormalig Suriname-verslaggever van de Volkskrant vormen de initiatiefgroep uit Nederland.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandStimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname