donderdag 28 maart 2024
26 C
Paramaribo
8.4 C
Amsterdam
0
(0)

Stimulans tot honingproductie in Para

lees ook ...

VSB en Nederlandse ambassade overleggen over private sector ...

In een recente uitwisseling tussen de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade, waaronder ambassadeur Walter Oostelbos en Virendya Battja, Senior Eco...

Para Greens heeft 15 imkers opgeleid om honingproductie in Para een push te geven. In het weekend zijn de certificaten uitgereikt. Productie van honing is een goede bron van inkomsten. De coöperatie heeft in samenwerking met Woman Business Group de training tot stand gebracht met financiering van UNDP. De vraag naar kwaliteitshoning is groter dan het aanbod in Suriname.

Het project is ingediend bij het Small Grants Programma van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Een presentatie werd ter verduidelijking gehouden, waarna het project werd goedgekeurd.

Weinig mensen zijn op de hoogte van bijenteelt, en de organisatie maakt gebruik van de zeer gevreesde Braziliaanse bijen. Rudi Nelom, de voorzitter van de in 2017 opgerichte organisatie ziet dit als reden waarom er veel minder mensen hebben geparticipeerd dan het aantal van 45 dat werd verwacht.

De voorzitter zegt dat ook enkele imkers lid zijn van de coöperatie en dat er met hen is gebrainstormd over de mogelijke ontwikkeling van de bijenteelt in Para. Men heeft zin in bijenteelt. Een goede kast kan per jaar 10 tot 12 liter honing produceren. Het is aan te raden meerdere kasten te hebben op meerdere plekken.

De training bestaat uit twee delen, de basisvaardigheden en een vervolgtraject, om het project een betere kans van slagen te geven. Deelnemers zijn enthousiast, en willen doorgaan. Men wist weinig tot niets van bijenteelt. Een imker in Suriname moet veel improviseren, omdat er geen handel is in ons land, waar alles aangeschaft kan worden. De teelt en verwerking in coöperatief verband is daarom nodig om samen in te kopen. Samenwerken als de bijen zelf is een must.

“Het is een wetenschap. Het gaat in seizoenen en omdat ik op diverse plekken kasten heb, en ze op verschillende getijden ‘in bloei’ staan kan ik het heel jaar door verschillende oogsten hebben,” zegt de voorzitter.

Bron foto: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStimulans tot honingproductie in Para