dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
4
(1)

Stijging Covid-opnames in Suriname; ziekenhuisdirecties bezorgd

lees ook ...

Minister Sociale Zaken: “Verhogingen in Suriname zijn zwaar”...

De verhogingen in Suriname zijn zwaar, zegt minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Hij vult daarbij aan dat er soms bittere pillen ingenomen moeten worden om de econ...

De stijging van de opname van Covid-patiënten is reden voor ziekenhuisdirecties om zich zorgen te maken. Door het ministerie van Volksgezondheid is een beroep gedaan op de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) om meer ruimte beschikbaar te stellen voor deze patiënten. Elke opschaling gaat ten koste van de reguliere zorg, zegt Claudia Redan, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo tevens NZR-voorzitter.

Operaties moeten aangepast uitgevoerd worden, want er zijn minder plekken op de Intensive Care Unit (ICU) beschikbaar voor patiënten die geen Covid-19 hebben, maar intensieve zorg nodig hebben. Door de Covid-pandemie kunnen minder geplande opnames plaatsvinden. De reguliere zorg heeft ernstig te lijden gehad, waarbij veel patiënten in zeer ernstige toestand dan voorheen, zich aanmelden bij ziekenhuizen, zegt Redan.

De ziekenhuizen verkeren in zwaar financieel weer en hebben ernstige tekorten aan medicijnen en medische verbruiksartikelen. Er is een groot tekort aan personeel om zowel reguliere als Covid-zorg in stand te houden, zegt de NZR-voorzitter. “De uitdaging is enorm en wij merken dat wij onze beschikbare capaciteit bereiken vanwege een tekort aan middelen, materiaal en human resource,” zegt de ziekenhuisdirecteur.

Landelijk zijn er 54 ICU-plekken, waarvan 25 ter beschikking zijn voor de Covid-zorg. Nu reeds zijn 20 al in gebruik. Ze zegt verder dat het niet alleen gaat on ICU-plekken te creëren, maar ook IC-verpleegkundigen, artsen en middelen zijn nodig. Zeker de komende twee weken krijgen de ziekenhuizen het niet gemakkelijk. Ze doet daarom een beroep op de gemeenschap om zich te houden aan de simpele basis Covid-regels van mondkap op, afstand houden en handhygiëne.

Volgens het Covid-dashboard zijn er gisteren 70 nieuwe besmettingen bijgekomen. Er zijn 149 mensen in isolatie en het aantal doden staat op 188.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStijging Covid-opnames in Suriname; ziekenhuisdirecties bezorgd