donderdag 20 maart 2025
29 C
Paramaribo
8.1 C
Amsterdam
0
(0)

Stigesu en andere instellingen roepen om hulp

lees ook ...

Zwampgraafmachine zet eerste stap tegen overstromingen Weg n...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) in samenwerking met het CDIG-LJRB Consortium is begonnen met dringende herstelwerkzaamheden aan de kleidijk langs Weg naar Zee. Deze ingreep werd noodzakelijk n...

Leden van de particuliere instellingen voor mensen met een beperking hebben vrijdagochtend jongstlede aan de bel getrokken tijdens een persconferentie in de Kennedy Stichting. De subsidie aan deze instellingen is behalve dat het laat wordt gestort onvoldoende om het werk te doen. Als er geen verandering komt zijn de instellingen genoodzaakt hun deuren te sluiten. Brieven gericht aan de president, ministers  en instituut van de first lady mochten niet baten.

“Wij zijn ten einde raad. We kunnen niet op straat protesteren want dat kost ons te veel tijd, geld en het is gewoon gevaarlijk dus daarom hopen wij dat er naar ons geluisterd wordt”, zegt Hardenbol, directeur van Stigesu. De tegemoetkoming per dag is vanaf de eerste zittingsperiode van regering Bouterse niet veranderd. Instellingen merken dat het wel mogelijk is om voor andere zaken heel snel middelen vrij te maken.

Urwin Holband, directeur van Stichting Matoekoe zegt dat sommigen SRD.3000,- aan pampers nodig hebben terwijl zij SRD.1750,- krijgen van de overheid. Men moet daarnaast nog gevoed worden. “Overheid, negeer de mens met een beperking niet!” benadrukt Holband.

De procedure voor de aanvraag van subsidie is een heel lange weg volgens Lea Welzijn directeur van de Kennedy Stichting. Aanvraag moet in februari, terwijl een derde deel van het bedrag pas in November wordt overgemaakt. Indien het bedrag niet direct wordt opgemaakt, gaat de overheid ervan uit dat de instelling het niet nodig heeft. Het is dan rede om minder subsidie te ontvangen. Zij heeft geen idee hoe het verder moet met de leningen, die men genoodzaakt was te nemen en de rekeningen van de nutsbedrijven.

Tot overmaat van ramp moeten zij nu hun personeel het minimumloon van SRD.20,- per uur betalen, terwijl het geld er niet is en ook niet wordt meegenomen in de subsidie. De lonen zijn laag en het personeel trekt weg.

Stigesu betaalt wel het minimumloon aan het personeel. Hiervoor heeft men een lening genomen, maar weet nog niet hoe deze terugbetaald zal worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStigesu en andere instellingen roepen om hulp