dinsdag 21 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
3
(2)

Stichting voor Covid Slachtoffers onthult monument voor getroffen burgers

lees ook ...

Onweer veroorzaakt stroomstoringen

Er zijn nu regelmatig stroomonderbrekingen. In het afgelopen weekend is dat gegroeid in het EPAR netwerk  in Paramaribo van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Men moest omgaan met storingen in Par...

De Stichting voor Covid Slachtoffers, die nu al twee jaar actief is, heeft met steun van donaties uit de samenleving een monument opgericht ter ere van de burgers die zijn getroffen door het Covid-19 virus. Dit monument, ontworpen en vervaardigd door Rahied Abdoel, staat in de buurt van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Bij de onthulling op 3 april 2024 waren onder andere aanwezig minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, districtscommissaris Paramaribo-Noordoost Ricardo Bhola, voormalig vicepresident Ashwin Adhin, NCCR-coördinator Jerry Slijngaard, en Ganesh Laigsingh, directeur van het Wanica Ziekenhuis.

Anwar Moenne, voorzitter van de stichting, benadrukt het belang van het herdenken van de verloren levens. “We hebben besloten om een monument op te richten voor Covid-slachtoffers omdat we in deze periode 1407 mensen hebben verloren”, aldus Moenne. Het monument dient als een plek voor herdenking van de slachtoffers en als eerbetoon aan de werkers die in de frontlinie stonden in de strijd tegen Covid.

Het monument, dat de vorm heeft van het virus zelf, staat op een vijfhoekige verhoging en toont een reliëf dat de frontliniewerkers afbeeldt. De vijf hoeken vertegenwoordigen de vijf grootste bevolkingsgroepen van Suriname, evenals de vijf elementen waaruit het leven van de mens bestaat. Vanuit de verhoging strekken zich vijf abstracte mensfiguren uit, die de verbondenheid met Suriname symboliseren. In het midden is het coronavirus duidelijk zichtbaar, met daarboven mensfiguren die vanwege het virus niet meer op aarde zijn. Boven het geheel hangt een grote zwarte druppel, symbool voor de duistere periode en de droefheid die het virus met zich heeft meegebracht. Het kunstwerk is volledig gemaakt van cement en gelakt met zes lagen 2-componenten lak.

Kunstenaar Rahied Abdoel zegt vereerd te zijn om aan het monument te hebben gewerkt. “Wat het voor mij zo bijzonder maakt, is het feit dat we een van de belangrijkste personen in het gezin, mijn moeder, aan Covid hebben verloren. Ik was zelf ook bijna dood en lag op de Intensive Care toen zij overleed in AZP”, aldus Abdoel. Rondom het monument zijn vlaggetjes geplaatst ter nagedachtenis aan de 1407 personen die zijn gestorven aan Covid. De stichting heeft plannen om ook de buurlanden te interesseren voor het oprichten van vergelijkbare monumenten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStichting voor Covid Slachtoffers onthult monument voor getroffen burgers