donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
0
(0)

Stichting Sranan Boeroe herdenkt 176 jaar Boerenkolonisatie

lees ook ...

Houders en personeel betting kantoren bieden DNA petitie aan...

De houders en personeelsleden van bettingkantoren in Suriname overhandigden een petitie aan de griffier van De Nationale Assemblée (DNA), Ruth de Windt. De brief is gericht aan de DNA-voorzitter Marin...

Tussen 1845 en 1953 kwamen er  Nederlandse boeren naar Suriname ter versterking van de landbouw.  Zij staan bekend als boeroes. Stichting Sranan Boeroe heeft zondag ter herdenking van 176 jaar Boerenkolonisatie in Suriname een monument onthuld, waarop de namen van deze groep prijken. Daarmee heeft de stichting hen vereeuwigd.

De districtcommissaris Sherin Bansi-Doerga heeft vóór de onthulling eerst een krans gelegd bij het eerste monument, dat was onthuld bij 100 jaar Boerenkolonisatie in Suriname. Zij loofde daarbij de doorzettingsvermogen en de moed van deze mensen, die ondanks een heel moeilijke start zich toch heeft ontwikkeld tot een niet weg te denken groep in de maatschappij.

Een onbekende epidemie die twee weken  na aankomst uitbrak eiste binnen zes maanden de levens van 184 leden van de groep op. Erick Rijsdijk, die voorzitter is van de stichting zegt dat er om die reden besloten is om het monument te plaatsen bij de begraafplaats, waar de eerste kolonisten begraven liggen.

“Als Stichting Sranan Boeroe voelden wij ons hiertoe geroepen. Wij hadden nagelaten om de mensen die hier letterlijk gecrepeerd zijn in de modder een gezicht te geven in de samenleving”, geeft Rijsdijk te kennen aan de pers. “Wij zijn trots dat we dit alsnog hebben kunnen realiseren.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStichting Sranan Boeroe herdenkt 176 jaar Boerenkolonisatie