zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Stichting Leraren Frans in Suriname heeft Ruben del Prado als voorzitter

lees ook ...

Braziliaans patrouillevaartuig bezoekt Suriname

Het patrouillevaartuig van de Braziliaanse Marine, de IGUATEMI, is de Surinaamse wateren binnengevaren. Dit bezoek vindt plaats in het kader van de bilaterale samenwerking tussen de ministeries van De...

De stichting Leraren Frans in Suriname heeft nu Ruben del Prado als voorzitter. Dit heeft de Franse ambassadeur in Suriname Antoine Joly bevestigd. “De vorige voorzitter van de stichting was de in Congo geboren Irène Mugisho. Zij is de vrouw van de voormalige Unicef vertegenwoordiger. Ze is onlangs samen met haar man uit Suriname vertrokken. Dus heeft deze stichting nu een andere voorzitter”, deelt Joly mee.

Joly zal begin oktober uit Suriname vertrekken. Hij  is niet  tevreden over de promotie van de Franse cultuur in ons land. Binnenkort wordt een bibliotheek opengesteld met meer dan tweeduizend Franstalige boeken bij de stichting Leraren Frans in Suriname. “Dan kunnen mensen meer lezen in het Frans, wat de taalvaardigheid stimuleert.” juicht  hij dit toe.

Volgens Joly zal de internationale ‘Alliance Française’ de stichting formeel  ondersteunen. “Deze wereldwijde, internationale organisatie zal ook erop toezien dat de naam en het logo van de Alliance Française in Suriname beschermd zullen zijn, wat voorheen niet het geval was. Daarnaast zal de stichting hun accommodatie moeten uitbreiden, zodat er ook sociale activiteiten ontplooit kunnen worden. Die activiteiten zijn ook onderdeel van de taken van de stichting.” vertelt hij .

Ruben del Prado is in Suriname  opgegroeid omringd door de Franse taal en Franse muziek. “De grammofoonplaten collectie van mijn vader zat stampvol prachtige Franse muziek, en mijn moeder was Frans lerares op de Henri J Emanuels School – een lagere school,” geeft hij aan. Hij bedankt de  binnenkort vertrekkende Franse Ambassadeur, “zonder wie deze stichting het levenslicht niet zou hebben gezien en nu niet klaar zou zijn voor een gezonde expansie en een hechte samenwerking met de ‘Alliance Française.”

Volgens Joly zijn  er diverse trainingen  gehouden om de kwaliteit van de Franse docenten te verbeteren en er zijn al verschillende manier van samenwerking opgezet met de Franse counterparts in Frans- Guyana. De ambassade wil zo snel als mogelijk ook de Franse filmavonden weer mogelijk maken. “Maar dan wanneer de Covid-19 pandemie dat toelaat.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStichting Leraren Frans in Suriname heeft Ruben del Prado als voorzitter