dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
4.5
(2)

Stichting Kracht voor de Toekomst nieuwe eigenaar van Beatrix Theater

lees ook ...

Zware gewapende beroving in Villa Brazil

In het binnenland, in de omgeving van Villa Brazil, zijn zware berovingen gepleegd. De rovers die zwaargewapend waren hebben een hoeveelheid aan ruw goud buitgemaakt. Goudzoekers in het gebied zijn...

Blijdschap, trots en optimisme in Moengo: Stichting Kracht voor de Toekomst is de nieuwe eigenaar van het Beatrix Theater. “Nu gaat het echt beginnen”, zegt voorzitter Regonia Pinas enthousiast. Bijna dagelijks krijgt ze telefoontjes en verzoekjes van personen en instanties die een activiteit willen uitvoeren in het gebouw waar Moengonezen vroeger genoten van film- en theatervoorstellingen.

Gran tangi!

Het verwaarloosde gebouw aan de Mahonielaan ziet er nu al veel beter uit dan voorheen. In februari en maart hebben overheidsdiensten van Marowijne geholpen met de schoonmaak van het gebouw. Vooral de Surinaamse Waterleiding Maatschappij en de brandweer hebben zich enorm ingezet en willen dat blijven doen, vertelt Pinas verheugd. Ze is ook heel blij met de grote schoonmaakbeurt die het gebouw eind maart kreeg van districtscommissaris Olivia Dominie en een grote groep vrouwen van het commissariaat. De stichting kon het gebouw aanschaffen met hulp van de gemeenschap van Moengo, particulieren en organisaties in en buiten Suriname. Het Nederlandse Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een grote bijdrage geleverd in deze, vertelt een dankbare Pinas. “Het is gelukt! Wat een mogelijkheid is ons geboden door alle partijen.”

Grote renovatie

Tijdens de renovatie van het Beatrix Theater organiseert de stichting activiteiten rondom de bouwwerkzaamheden. “Spannend maar ook mooi om dit te mogen doen”, vertelt de stichtingsvoorzitter. De beveiliging van het gebouw staat bovenaan de planning. Het is hard nodig om het gebouw te kunnen afsluiten, zodat ongewenste gasten geen toegang meer hebben tot het gebouw. Ondernemers willen graag doneren, hebben zij Pinas verzekerd. Zij bereidt zich voor op een uitdagende periode: projecten schrijven, nieuwe mensen ontmoeten en samenwerkingen aangaan. Ook wil zij een businessmodel ontwikkelen van een project waarbij alles draait om educatie en kunst & cultuur. ”Met de ondersteuning die we nu ervaren voor dit project, zien we het positief tegemoet.”

Show

In het theater bruist het al maanden van de activiteiten. Zo genoot het goed opgekomen publiek op 2 april van een mooie show van de dansgroepen Laras Ati en Teke Leli en studenten van de Universiteit van Antwerpen (België). Na afloop bleek dat de jeugd van Moengo zich goed thuisvoelt in het Beatrixtheater: ruim dertig kinderen dansten samen met andere gasten op het podium. De dansers en studenten hebben in februari en maart het podium en de provisorische kleedruimte schoongeschrobd. Er zijn kostuums voor de kinderen gemaakt en het podium was aangekleed met mooie doeken. “Deze ondersteuning is enorm belangrijk omdat die de lokale betrokkenheid laat zien”, vindt Pinas. “In de waan van de dag staan we daar soms niet voldoende bij stil, terwijl juist hulp uit de gemeenschap erg belangrijk is.” Met en in het Beatrix Theater wil zij zich met de stichting inzetten voor educatie en werkgelegenheid zodat de jeugd van Moengo een mooie toekomst tegemoet gaat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStichting Kracht voor de Toekomst nieuwe eigenaar van Beatrix Theater