vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
5
(1)

Stichting 1 voor 12 biedt al 16 jaar hulp aan burgers in acute nood

lees ook ...

Training bewoners Pëlëlë Itëpu in behoud traditioneel vlecht...

Eerder dit jaar heeft Pëlëlë Itëpu (Tepu) via VIDS een projectvoorstel ingediend voor financiering bij het GEF Small Grants Programme (SGP) met de titel: “Duurzaam gebruik van- en waardetoevoeging aan...

De Stichting 1 voor 12 viert op 23 maart 2021 haar 16-jarig bestaan. De stichting heeft haar nut in de samenleving bewezen. De mens in nood heeft altijd centraal gestaan. In het kader van haar jaardag heeft de stichting een gezin van vijf inclusief een drieling ondersteuning geboden voor zes maanden. Het gezin ontvangt maandelijks SRD 1000 voor de eerste levensbehoeften. Alle kinderen in het gezin hebben sikkelcellen.

In zestien jaren tijd heeft 1 voor 12 verschillende mensen geholpen met medische aandoeningen tot het bouwen van woningen en het uitvoeren van programma’s voor preventie van zelfmoord. Zo heeft de stichting sinds haar oprichting al ruim 3000 mensen geholpen met een aandoening door in te komen met hulp van donateurs en financiële middelen.

Verder zijn 1000 woningen gerenoveerd en tien nieuwe gebouwd en ondersteunt de stichting gezinnen. Een markant moment was de opening van de bakkerij van de stichting. Met de inkomsten uit de bakkerij worden sociaal zwakkeren geholpen. Ook worden tehuizen dagelijks voorzien van gratis brood.

De stichting blikt op deze speciale dag terug op de enkele markante gevallen: Stichting 1 voor 12 heeft in februari dit jaar de 75-jarige senioren burger Kasan Moenandie uit zijn benarde situatie gehaald. Hij woonde alleen in een bouwvallig onderkomen zonder stroom en water, die door de natuur is overgenomen aan de Meursweg in het district Para. Door tussenkomst van 1 voor 12 is de seniorenburger opgevangen in de Para Relax Club.

Ook Santuella Darius die met haar kinderen in een garage woonde, is ondergebracht in een huurhuis. Het Guyanees kindje Emannie Melvin werd in 2016 door tussenkomst van 1 voor 12 in Suriname geopereerd. Emannie had een aandoening waarbij de hersenen uit zijn schedel groeiden en uiteindelijk bleek dat de operatie zowel in Guyana en op Trinidad & Tobago onbetaalbaar was.

Een ander aangrijpend item was het verhaal van een eenjarig meisje dat zonder anus werd geboren. Door tussenkomst van ex-minister Guno Castelen en het Staatsziekenfonds is het kindje naar Cuba afgereisd waar er operatief werd ingegrepen op kosten van de Surinaamse overheid.

Vismale geeft aan dat de stichting het niet alleen houdt bij het helpen van de mensen. Er wordt ook regelmatig contact gehouden met de mensen, de grote 1 voor 12-familie. Daarom is de stichting ook verdrietig door het heengaan van Nirmala Dewnarain. Zij klopte in 2018 aan voor hulp bij stichting 1 voor 12.

Dewnarain had een chronische wond aan haar been als gevolg van Lymfe Oedeem (afwijking van het lymfestelsel). Zij was ook niet meer mobiel en werd bedlegerig. Door tussenkomst van 1 voor 12 werd zij opgenomen in verpleeghuis Evie te Commewijne.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStichting 1 voor 12 biedt al 16 jaar hulp aan burgers in acute nood