Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Miljoenen Amerikaanse dollars aan steun voor Suriname

Geplaatst

op

Suriname krijgt miljoenen Amerikaanse dollars aan steun van India. De Indiase regering stelt onder andere 20 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar om dorpen in het binnenland te voorzien van elektriciteit middels het zonnepanelenproject. Dit zei president Ram Nath Kovind van India woensdag op het presidentieel paleis.

Het Indiase staatshoofd zal een aantal miljoenen Amerikaanse dollars ter beschikking stellen voor een aantal projecten. De uitwisseling van de documenten ten behoeve van de projecten heeft woensdag op het presidentieel paleis plaatsgevonden.

De Indiase regering en de Surinaamse regering hebben twee Letters of Intent ondertekend van projecten ter waarde van 176.000 Amerikaanse dollar. Het geld is bedoeld voor het ‘craft markt place palmentuin-project’ en ‘every student a computer-project’. Daarnaast is er een aantal Memorandum of Understandings (MoU’s) ondertekend, samen met twee Dollar Credit Line Agreements.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken legt uit dat het onder meer gaat om een MoU voor wat de samenwerking met de diplomatieke instituten van Suriname en India betreft. De overige MoU’s hebben betrekking op het gebied van verkiezingen, de uitwisseling van kennis in het archiefwezen, de mogelijkheid dat familieleden van diplomatiek personeel mogen werken en het opzetten van een center van excellence voor informatietechnologie.

Pollack-Beighle noemt dit een belangrijk project, omdat het vijfhonderd jongeren per jaar de mogelijkheid zal bieden om onderwijs in ICT te genieten in zowel Suriname als India.

De Dollar Credit Line Agreement is getekend door minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme en Meena Virbhan Verma, general manager van de Export-Import Bank of India (Eximbank). Het gaat in dezen om de upgrade van de transmissienetwerkinfrastructuur van de N.V. Energie Bedrijven Suriname voor Pikin Saron voor een bedrag van 27.5 miljoen Amerikaanse dollar. Het andere betreft het onderhoud van de drie Cetak-helikopters voor een bedrag van 3.5 miljoen Amerikaanse dollar.

Beide presidenten hebben eveneens een document uitgewisseld met elkaar. Het gaat hier om een ratificatiestuk over de toetreding van Suriname tot de Internationale Solar Alliance (ISA). Met deze toetreding ontstaan er veel mogelijkheden voor Suriname waaronder de toegang tot de 20 miljoen Amerikaanse dollar dat onderdeel is van de ISA, zegt Pollack-Beighle.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Turkse en Chinese Minister van Buitenlandse Zaken op bezoek In Suriname

Geplaatst

op

By

Gisteren is de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu voor een tweedaags bezoek in Suriname aangekomen in Paramaribo. Een paar dagen later, op 23 september zal ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi Suriname bezoeken. Het is voor het eerst dat een Turkse minister het land bezoekt.

Turkije is een belangrijke investeerder in Afrika en bouwt luchthavens en andere grote infrastructuurprojecten op. Het is ‘s werelds 17e grootste economie en is door de overheid uitgenodigd om in Suriname te investeren.

Tijdens het bezoek zal Çavuşoğlu gesprekken voeren met president Desi Bouterse, die persoonlijk heeft aangedrongen op sterke banden met Turkije en zijn vice-president Robert Ameerali in 2013 naar Ankara heeft gestuurd om de Suriname-Turkse economische betrekkingen uit te breiden.

Suriname op zoek naar investeerders

Door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en de Islamic Development Bank (IsDB) zijn de banden tussen Ankara en Paramaribo toegenomen vanwege frequente ontmoetingen tussen hun diplomaten bij de Verenigde Naties of op OIC- en IsDB-fora.

Tijdens vergaderingen met Bouterse, samen met de minister van Buitenlandse Zaken Yildiz Beighle-Pollack, zullen bilaterale relaties en vooruitzichten om de samenwerking tussen Turkije en Suriname te verbeteren worden besproken. Ze zullen ook van gedachten wisselen over regionale en internationale ontwikkelingen, volgens een persbericht van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Suriname is op zoek naar Turkse investeringen en er kunnen tijdens dit bezoek enkele belangrijke aankondigingen en overeenkomsten worden ondertekend.

Samenwerking met Turkish Airlines

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Niermala Badrising, heeft tijdens een bilaterale bijeenkomst in Istanbul in 2016 een voorstel gedaan aan Çavuşoğlu voor samenwerking met Turkish Airlines (THY) in de luchtvaartsector van Suriname. Eveneens, op basis van een overeenkomst tussen de IsDB en Turkish Airlines, kan staatsbedrijf Surinam Airways training en ondersteuning van Turkish Airlines ontvangen.

Van de twee landen wordt verwacht dat ze een bilaterale luchtvaartovereenkomst ondertekenen, die de weg vrijmaakt voor een investering van Turkish / Surinam Airways. De medewerking van Turkish Airlines kan de regering in staat stellen Paramaribo in een regionaal knooppunt te veranderen.

Lees verder

Suriname

Surinaamse politie vindt dat de Nederlandse autoriteiten slecht meewerken

Geplaatst

op

By

Waarnemend Korpschef van de Surinaamse politie Roberto Prade vindt dat de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten slecht meewerken als het gaat om rechtshulpverzoeken uit Suriname. Volgens Prade duurt het vaak lang voordat een reactie komt, terwijl Suriname altijd probeert zo snel mogelijk informatie door te spelen wanneer daarom wordt gevraagd.

Dit zorgt vaak voor vertraging zo ook bij het onderzoek naar de 488 kilo drugs die begin dit jaar in een vliegtuigje in het westen van Suriname werden aangetroffen.

In dit specifieke geval heeft Suriname Nederland gevraagd een Surinamer met de Nederlandse nationaliteit op te sporen en aan te houden. Het vliegtuig met de drugs was op zijn land aangetroffen. Door de stroeve houding van Nederland ligt het onderzoek nu stil. Overigens is de Surinaamse politie wel tevreden over de samenwerking op andere gebieden zoals de uitwisseling van kennis en het geven van trainingen door Nederland aan Suriname.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |