Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Miljoenen Amerikaanse dollars aan steun voor Suriname

Geplaatst

op

door

Suriname krijgt miljoenen Amerikaanse dollars aan steun van India. De Indiase regering stelt onder andere 20 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar om dorpen in het binnenland te voorzien van elektriciteit middels het zonnepanelenproject. Dit zei president Ram Nath Kovind van India woensdag op het presidentieel paleis.

Het Indiase staatshoofd zal een aantal miljoenen Amerikaanse dollars ter beschikking stellen voor een aantal projecten. De uitwisseling van de documenten ten behoeve van de projecten heeft woensdag op het presidentieel paleis plaatsgevonden.

De Indiase regering en de Surinaamse regering hebben twee Letters of Intent ondertekend van projecten ter waarde van 176.000 Amerikaanse dollar. Het geld is bedoeld voor het ‘craft markt place palmentuin-project’ en ‘every student a computer-project’. Daarnaast is er een aantal Memorandum of Understandings (MoU’s) ondertekend, samen met twee Dollar Credit Line Agreements.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken legt uit dat het onder meer gaat om een MoU voor wat de samenwerking met de diplomatieke instituten van Suriname en India betreft. De overige MoU’s hebben betrekking op het gebied van verkiezingen, de uitwisseling van kennis in het archiefwezen, de mogelijkheid dat familieleden van diplomatiek personeel mogen werken en het opzetten van een center van excellence voor informatietechnologie.

Pollack-Beighle noemt dit een belangrijk project, omdat het vijfhonderd jongeren per jaar de mogelijkheid zal bieden om onderwijs in ICT te genieten in zowel Suriname als India.

De Dollar Credit Line Agreement is getekend door minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme en Meena Virbhan Verma, general manager van de Export-Import Bank of India (Eximbank). Het gaat in dezen om de upgrade van de transmissienetwerkinfrastructuur van de N.V. Energie Bedrijven Suriname voor Pikin Saron voor een bedrag van 27.5 miljoen Amerikaanse dollar. Het andere betreft het onderhoud van de drie Cetak-helikopters voor een bedrag van 3.5 miljoen Amerikaanse dollar.

Beide presidenten hebben eveneens een document uitgewisseld met elkaar. Het gaat hier om een ratificatiestuk over de toetreding van Suriname tot de Internationale Solar Alliance (ISA). Met deze toetreding ontstaan er veel mogelijkheden voor Suriname waaronder de toegang tot de 20 miljoen Amerikaanse dollar dat onderdeel is van de ISA, zegt Pollack-Beighle.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Geologische Mijnbouwkundige Dienst wordt getransformeerd

Geplaatst

op

door

Het proces tot de transformatie van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) naar het Delfstoffen Instituut is ingezet. Met de transformatie wordt er een bijdrage geleverd dat de regelgeving van de Surinaamse mijnbouwsector meer in overeenstemming komt met de richtlijnen van de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) waar Suriname vanaf 2017 deel van uitmaakt. Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), waar het transformatieproces is ingezet, heeft NH-directeur Dave Abeleven aangegeven, dat de richtlijnen van de EITI ook bedoeld zijn om een beter management van de mijnbouwsector te bewerkstelligen. Het transformatieproces is daarom een zeer belangrijk aspect.

Een tweede aspect is dat hiermee de transparantie van het delfstoffenbeleid wordt bewerkstelligd. Voor de mijnbouwsector moet het op gegeven moment bijvoorbeeld duidelijk zijn wie, waar en waarvoor de persoon aanvragen heeft lopen, wat de verdiensten zijn van het land uit de mijnbouwsector of hoeveel de exploitatie van goud is.

Volgens Abeleven zal men nu beter in staat zijn het proces te volgen. De directeur spreekt van een belangrijke ontwikkeling voor de mijnbouwsector en het delfstoffengebeuren. Hij spreekt van betere monitoring, beter onderzoek en betere vastlegging. “Het proces en de procedures worden nu dus ook verbeterd, waardoor het voor iedereen duidelijk zichtbaar wordt wat de mijnbouwsector precies voor Suriname betekent voor wat betreft de inkomsten en de ontwikkeling.”

Het transformatieproces kent vijf speerpunten. Het eerste is de herstructurering van de GMD zelf. Voor deze dienst zullen de processen goed worden vastgelegd, ontwikkeld en geautomatiseerd. Ook zal de structuur richting het Delfstoffen Instituut verder worden ontwikkeld alsook de functieomschrijvingen.

Het twee speerpunt behelst de integratie van onder andere het Bauxiet Instituut en de commissie Ordening Goud Sector (OGS) in het Delfstoffen Instituut. Het derde speerpunt betreft het wettelijk kader. In dit proces zijn er twee commissies, die onder andere de Mijnbouwwet en de wet op de totstandkoming van het Delfstoffen Instituut moeten voorbereiden. De wetsontwerpen zullen waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 ter goedkeuring aan het parlement worden aangeboden.

Abeleven noemt het businessplan als vierde speerpunt. Hij benadrukt dat een goed instituut ook een goed businessplan moet hebben. Het is dan ook belangrijk om dit document te ontwikkelen.

Een goede huisvesting is het laatste speerpunt. De NH-directeur benadrukt, dat de vier eerste speerpunten belangrijk zijn om te kunnen praten van een goed functionerend Delfstoffen Instituut. Volgens hem geven de speerpunten aan wat er in de komende maanden zal plaatsvinden, dit met ondersteuning van lokale en internationale juristen en consultants.

Lees verder

Suriname

Tommie Christaan in Surinaamse video clip van Damaru

Geplaatst

op

door
Lees verder

Meest gelezen

X