Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Stembureaupersoneel in Suriname wordt in 2021 betaald

Geplaatst

op

Minister Bronto Somohardjo

Personen die bij de verkiezingen van 25 mei 2020 op een stembureau hebben gewerkt worden in 2021 betaald. Althans minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) doet alle moeite om de middelen voor uitbetaling op te brengen op de begroting van 2021. Het stembureaupersoneel is niet te spreken over het feit dat zij nog steeds niet is uitbetaald door Biza. Op de dag van de verkiezingen hebben de personeelsleden van de stembureaus ook nog langer moeten werken, omdat de stemming met twee uren werd verlengd.

De Biza-topman begrijpt de frustraties van deze personen, omdat zij gewerkt hebben en daarom ook recht hebben op hun geld. Echter legt hij uit dat de nieuwe regering geen gunstige situatie heeft aangetroffen. Daarom zijn er drie fases ingevoerd: de urgentie-, stabilisatie- en groeifase.

Volgens Somohardjo worden in de urgentiefase alleen hoognodige en basale zaken opgenomen. Ook zal hij nagaan wat er met de begroting van de verkiezingen is gebeurd, als er nog middelen beschikbaar zijn en waar deze zijn. Voor de verkiezingen was er een begroting van SRD 160 miljoen. Ook de ambtenaren die geholpen hebben met het vouwen en sorteren van de stembiljetten hebben hun gelden niet ontvangen.

Somohardjo geeft verder aan dat het ook kan zijn dat de mensen alvast een deel ontvangen en een ander deel op een later tijdstip. Een exacte datum kan de bewindsman niet noemen. Het uitbetalen van het stembureaupersoneel heeft wel zijn volle aandacht.

Culturu.com

4 Reacties
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saf.
donderdag 13 augustus 2020 18:37

Srs 160 miljoen voor de verkiezing en toch, waarom hebben de politie agenten, orde dienst en okb leden wel ontvangen? Los van de mensen die tijdens de stemming moesten werken. En de trainingen hebben we ook geen geld gehad.

Jimmy
donderdag 13 augustus 2020 19:37

Respect voor de medewerkers die het kunnen opbrengen om te wachten. Ook zij die (on)bewust meegeholpen hebben te frauderen.

Moeke
donderdag 13 augustus 2020 20:39

Geld die mensen hebben allemaal geld zo zwart als roet. Iedereen daar heeft zwart geld. Hossel. Dag tot dag leven. En wachten tot volgend jaar hopelijk ga he niet dood voor die tijd ze hebben al bijna geen medicijnen

Geldwolf
donderdag 13 augustus 2020 22:54

Er is genoeg geld, vraag het maar aan het beest Bouterse of Boefdraad.
Het beest heeft toch nog even vlak voor de verkiezingen 3500 mensen aangenomen op niet bestaande werk plekken.Laten al die mensen die geen salaris krijgen daar maar heen gaan, want daar zit het geld waar ze recht op hebben.Advertentie

Suriname

Oktober is borstkanker bewustwordingsmaand

Geplaatst

op

Borstkanker Maand

De Wereldgezondheidsorganisatie/Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) hebben de maand oktober  uitgeroepen tot Borstkanker Bewustmakingsmaand. Deze maand is dit jaar in een periode, waarin ons dagelijks leven aanzienlijk is veranderd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Deze bewustmakingsmaand helpt om de aandacht en steun voor bewustwording, vroege opsporing en behandeling alsook palliatieve zorg van borstkanker te vergroten.

Het thema voor dit jaar is “Together…”. Het jaar 2020 is tot nu toe een krachtige herinnering geweest dat we dit allemaal samen hebben gedaan, en dat onze keuzes en acties de kracht hebben om de meest kwetsbaren onder ons op een grote manier te beschermen. Hetzelfde geldt voor borstkanker.

In de Amerikas, ook in Suriname, is borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Kanker is vanaf  2010  de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname, alleen voorafgegaan door hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is het hoogste sterftecijfer geregistreerd voor borstkanker, op de voet gevolgd door baarmoederhalskanker.

Kwaadaardige cellen

Borstkanker houdt in dat de normale cellen in een of beide borsten zich tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen. Bij onderzoek voelt men knobbels of verhardingen in de borst, maar het kunnen ook zijn knobbels in de oksels, pijn in de borsten en/of bloederig vocht uit de tepels. Volgens de WHO/PAHO wordt borstkanker waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale factoren, genetische factoren (moeder of zus met borstkanker), andere niet-hormonale fysiologische factoren (bijvoorbeeld leeftijd) en omgevings- en leefstijlfactoren (bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, overgewicht). Beschermende factoren zijn het geven van borstvoeding en regelmatig lichamelijke oefeningen.

Bij borstkanker is het evenals bij baarmoederhalskanker mogelijk om dit in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Het is daarom zeer belangrijk dat een vrouw haar borsten regelmatig zelf onderzoekt, waardoor zij een eventuele knobbel of verharding in een vroeg stadium ontdekt. Daarnaast kunnen vrouwen ook aan hun huisarts vragen om doorverwezen te worden voor een borstonderzoek.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen