zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Steek een kaars op Wereld suicide preventie dag

lees ook ...

Jodensavanne op werelderfgoedlijst

Het Werelderfgoedcomité heeft tijdens zijn 45ste zitting in Riyadh, het koninkrijk Saudi-Arabië, bepaald dat de archeologische vindplaats Jodensavanne van Suriname ingeschreven moet worden als een nie...

Op 10 september wordt er wereldwijd aandacht besteed aan suïcide, zelfbeschadiging en preventie hiervan. Hetgeen leidt tot suïcide wordt  onder de loep genomen. Bewustzijn hierover probeert men in de samenleving te bevorderen. Alternatieven worden aangeboden om leed te verzachten, zodat men niet komt tot zo’n keus. Het thema dit jaar is “Hoop door actie”

Mensen ervaren over het algemeen veel leed, voordat zij overgaan tot het maken van de keus van zelfmoord.

Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid werden in 2021 twee trainingen vertaald door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) van het Engels naar het Nederlands. Ze zijn vrij toegankelijk op de virtuele campus van PAHO voor medische en sociale hulpverleners.

Het ministerie heeft in 2022 een van deze trainingen verzorgd in Nickerie met ondersteuning van PAHO, namelijk ‘Preventie van Zelfbeschadiging/Suïcide: versterking van Eerstelijnszorgverleners’. Dit district werd het meest geplaagd door suïcide gevallen. Er was dus steun nodig voor de hulpverleners in dit gebied. Tools werd hun aangereikt om efficiënter te werken.

De training ‘Psychologische Eerste Hulp (PEH) bij Rampenbeheersing in het Caribisch gebied’ is ook beschikbaar op de virtuele campus website van de PAHO. Binnenkort zullen hulpverleners weer worden opgeroepen om deel te nemen aan deze trainingen. Op eigen initiatief kan men ook deelnemen aan de trainingen van PAHO via de website.

Er zijn meerdere initiatieven genomen in dit district om zelfmoord te voorkomen, ook met behulp van UNICEF. De first lady nam een initiatief kinderen in het district tools aan te reiken om zichzelf te beschermen. Andere sleutelfiguren hebben ook hun best gedaan om mensenlevens te sparen door bezig te zijn op dit gebied.

Het ministerie zal in deze periode weer aandacht vragen voor dit probleem. Eenieder moet weten waar men terecht kan, wanneer dit dreigt. “Hun leed is echt, en we moeten er ook echt oog voor hebben. Laten we samen hoop creëren door actie te ondernemen”, aldus een oproep van het ministerie van Volksgezondheid.

Bron: De Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSteek een kaars op Wereld suicide preventie dag