Tijdens een informatiesessie op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), is de Surinaamse pers geïnformeerd geworden over de laatste ontwikkelingen rond het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) door Karel Eckhorst, adviseur in de Executive Board van het IMF.
Tijdens de bijeenkomst op donderdag 11 augustus 2022 werd aan vertegenwoordigers van verschillende mediahuizen een presentatie over de updates verzorgd door Karel Eckhorst. De bedoeling was de pers goed te informeren in welk context bepaalde maatregelen door de regering genomen worden, zodat die beter worden geïnterpreteerd.
De pers werd in de gelegenheid gesteld vragen te stellen om beter geïnformeerd te zijn over de status van het programma. Er werd nadrukkelijk aangegeven dat er risico’s zijn voor het programma. Deze risico’s hebben voornamelijk te maken met het financieel gebeuren van de overheid, waarbij haar inkomsten sterk achterblijven op de uitgaven. Dit kan leiden tot een verstoring van het IMF-programma en het ontsporen van de begroting.
“De meeste mensen focussen misschien op het IMF-programma, maar het gaat nu puur om de begroting van de overheid die is aangenomen in de Nationale Assemblee. We willen de overheid erop wijzen dat erop gelet wordt dat ze zich ten minste aan haar eigen begroting houdt”, aldus Eckhorst. Behalve de status van het programma werd ook een lijst gepresenteerd van mogelijke inkomsten waaraan de overheid zou moeten werken om het begrotingsgat te dichten, en tevens de ontsporing van het budget te voorkomen.
Deze maatregelen zouden geen invloed moeten hebben op de kostprijs van goederen. Het gaat meer om het verhogen van royalty’s op de kleine goudmijnbouw alsook een verhoogde bijdrage van grote goudmijnbouwbedrijven en multinationals. Eckhorst is van mening dat er al meer dan genoeg gevraagd wordt van het volk en er andere partners zijn in de economie die ook een bijdrage kunnen leveren.
De presentatie werd samengesteld door Eckhorst, het ministerie van Financiën en Planning en het IMF technisch team voor Suriname. Het is de bedoeling deze sessie ook te draaien voor de vakbeweging en het bedrijfsleven. BIBIS-minister Albert Ramdin heeft voor aanvang van de presentatie aangegeven dat er specificaties van het programma zijn gehouden voor het onderhandelingsorgaan van de regering, omdat het ook de regering is die haar financiële beweegruimte moet aangeven.