woensdag 26 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
0
(0)

Startsein meetmoment voor leerjaar 10 op de Anton Residaschool

lees ook ...

Suriname bereikt Tier-1 status in mensenhandelrapport van de...

Na jaren van wisselende beoordelingen tussen Tier-3 en Tier-2 in het jaarlijkse mensenhandelrapport van de Amerikaanse regering, heeft Suriname dit jaar voor het eerst de Tier-1 status berei...

Minister Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gaf gisteren op de Anton Residaschool het startsein van de schriftelijke toets voor leerjaar 10 op de Anton Residaschool. Dit meetmoment moet tonen in hoeverre  leerlingen de leerstof van de algemeen vormende vakken – Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde en natuurkunde – beheersen, en bevestigen wat hun interesse is.

 “Het is geen selectie toets. Het kind stroomt na uitvoering van de assessment procedure door naar het elfde leerjaar,” zei de minister. Verder verzekerde hij dat alles diagnostisch zal geschieden. Leerlingen, die de juiste score niet halen zullen worden bijgeschoold om het niveau te kunnen bereiken. Het curriculum bestaat naast de algemeen vormende vakken uit beroepenoriëntatie. De diagnostische toets heeft veel van de GLO-toets. Volgens de minister gaat het hier niet om een selectie.

De bewindsman wees erop dat kinderen niet meer blijven zitten, om daarna vaak het systeem als drop-outs te verlaten. Het ministerie is nu bezig een andere methode toe te passen, zodat leerlingen worden behouden voor de school en kansen krijgen tot extra ondersteuning, zodat zij alsnog doorstromen naar het volgende leerjaar.

De vroegere GLO-toets gaf de mogelijkheid tot Mulo of LBO. Zij die naar de LBO gingen konden niet verder in het systeem, omdat zij uiteindelijk moesten beginnen met werken. Het kind stroomt na de assesment naar het elfde (derde Mulo/LBO) en twaalfde leerjaar. Hier kunnen zij naar het voorgezet onderwijs, onder meer VWO, Havo, Imeao, Natin.

Bron Foto: de ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStartsein meetmoment voor leerjaar 10 op de Anton Residaschool