maandag 20 maart 2023
23.8 C
Paramaribo
7.1 C
Amsterdam
5
(1)

Standpunten Suriname in voldoende mate kenbaar gemaakt tijdens Klimaattop

lees ook ...

Suriname heeft tijdens de Klimaattop in Glasgow, Schotland, zijn standpunten met betrekking tot klimaatverandering in voldoende mate duidelijk gemaakt. Dit zegt minister Silvano Tjon-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu die deel uitmaakt van de presidentiële delegatie. President Chandrikapersad Santokhi heeft de aanwezigen dinsdag toegesproken. COP26 is een belangrijk evenement waaraan leiders uit alle landen deelnemen om na te gaan wat de wereld meer kan doen om de klimaatcrisis op te lossen.

De regeringsleider heeft zijn teleurstelling uitgesproken over het niet nakomen van de beloftes die zijn gemaakt door de ontwikkelde landen in het Akkoord van Parijs. “Feitelijk hebben de ontwikkelde landen 100 miljard aan financiering beloofd aan de rest van de wereld en dat hebben ze niet gehaald.”

President Santokhi heeft toespraak beklemtoond dat Suriname zich blijft inzetten voor het Akkoord van Parijs en met de beperkte middelen doorgaat in het beschermen, behouden en onderhouden van de Surinaamse bossen en biodiversiteit, dit op een positieve en evenwichtige manier.

Belang samenwerken
Minister Tjong-Ahin geeft verder aan dat ook het belang van samenwerken om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren, is benadrukt. “Het klimaat kent geen grenzen, als je veroorzaker bent of niet. De gevolgen van klimaatverandering discrimineren niet en zijn overal voelbaar”, zegt hij. President Santokhi heeft de hoop uitgesproken dat alle landen zich met dezelfde toewijding zullen inzetten om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden.

Verder heeft het staatshoofd de ‘Glasgow leaders declaration on forests and land use’ getekend. Deze verklaring roept leiders op om ook landdegradatie aan te pakken. In dit document committeren ruim 140 landen zich eraan samen te werken om bosverlies en landdegradatie tegen 2030 een halt toe te roepen.

In de verklaring is ook opgenomen: duurzame landbouw te ontwikkelen, de waarden van bossen te erkennen en de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen te waarborgen. Dit in overeenstemming met relevante nationale wetgeving en internationale instrumenten, voor zover die van toepassing kunnen zijn.

Suriname is een van drie carbon negatieve landen van de wereld. Minister Tjong-Ahin zegt dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking samen met de ministers van Buitenlandse zaken van Gabon en Panama een intentieverklaring hebben getekend waarin is opgenomen dat zij zullen samenwerken om de status van carbon negatief land te behouden.

Suriname, Gabon en Panama zijn de enige 3 landen in de wereld die een status hebben van carbon negatief. “Om carbon negatief te zijn is al een gigantische bijdrage aan de rest van wereld, maar we kunnen en zullen nog meer doen om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren”, zegt de milieuminister.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStandpunten Suriname in voldoende mate kenbaar gemaakt tijdens Klimaattop