maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
22.1 C
Amsterdam
0
(0)

Stakeholders overleg HEARTS

lees ook ...

Surinaamse schrijver en psycholoog Julian With overleden

Julian With, de gerenommeerde Surinaamse schrijver, psycholoog en criticus, is op woensdag 19 juni op 69-jarige leeftijd overleden in Nederland. Een familielid bevestigde zijn over...

 Suriname ging in het jaar 2021 accoord met het HEARTS-initiatief van de Pan Amerikaanse Health Organization (PAHO)/ World Health Organization (WHO). Dit programma werkt aan het terugdringen van hart en vaatziekten en NCD. Een multilevel stakeholderoverleg is daarom gehouden te Utopia Heritage op 16 mei jongstleden. Extra aandacht nodig bij de primaire preventie.

Stakeholders die deelnamen waren onder andere, de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul MSPH, Yafflo Ouattara (vertegenwoordiger van de PAHO/WHO), Arianna La Valley (Country Respresentative Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank) en anderen. Men wil een doeltreffend aanpak door institutionalisatie van HEARTS. Huisartsen en verpleegkundigen zijn al getraind in 2023 om te werken volgens het HEARTS protocol bij hypertensie.

Het HEARTS initiatief wil de preventie en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen op het niveau van eerstelijnszorg verbeteren. De bedoeling is  dat het ministerie van Volksgezondheid controle krijgt over de hart- en vaatziekten en de  NCD (niet overdraagbare ziekten) gerelateerde aanzienlijk terugdringt.

Accurate bloeddrukmeting, monitoring en evaluatie, en het toepassen van team-based care zijn noodzakelijk. Verschillende organisaties worden nu getraind en voorzien van equipment om volgens het HEARTS protocol te werken. Een health education unit zal ook worden opgezet.

PAHO/WHO en de IDB zijn de financierders van dit project. De minister van Volksgezondheid benadrukte dat dit initiatief een gecoördineerde inspanning vereist van alle actoren, en hij wil overgaan tot gestandaardiseerde interventies die de Surinaamse gemeenschap ten goede moet komen.

De diverse stakeholders waaronder verzekeraars, dienstverleners, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) en Interne commissies hebben niet alleen breedvoerig gediscussieerd over de institutionalisatie van HEARTS, maar er zijn  ook aanbevelingen gedaan door betrokkenen. Het is de bedoeling dat er on-going overleg komt, zodat dit initiatief steeds wordt geëvalueerd en aangepast waar nodig.

Bron: De Communicatie Dienst suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStakeholders overleg HEARTS