vrijdag 23 februari 2024
24 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Staatsolie zet nieuwe stappen: drie belangrijke productiedelingscontracten getekend

lees ook ...

Suriname bereidt zich voor op negende volks- en woningtellin...

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de eerste stappen gezet in de voorbereidingen voor de negende volks- en woningtelling in Suriname. Momenteel zijn ABS-medewerkers bezig met veldwerk ...

Staatsolie heeft recentelijk drie productiedelingscontracten (PSC) ondertekend voor de blokken 63, 64 en 65. Blok 63 wordt momenteel onderzocht door Petronas, dat een exploratielicentie heeft verkregen. Voor blok 64 hebben de gezamenlijke bedrijven TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas een gezamenlijk bod ingediend. Blok 65 ontving een gezamenlijk bod van BG International, een dochteronderneming van Shell, en QatarEnergy, waarbij Shell een belang van 60% heeft en zal fungeren als operator, terwijl de overige 40% in handen is van QatarEnergy.

Middels deze PSC’s heeft Staatsolie de exploratie-, ontwikkelings- en productierechten toegewezen aan deze bedrijven. De kosten en risico’s gedurende de exploratieperiode worden volledig gedragen door de betrokken bedrijven, met een exploratieperiode bestaande uit drie fasen die zeven jaar zal duren. In zowel Blok 64 als Blok 65 zal tijdens de eerste fase, die drie jaar duurt, een exploratieput worden geboord. In Blok 63 volgt de eerste exploratieput in de tweede fase van de exploratieperiode. Bij een commercieel levensvatbare olie- of gasvondst heeft Staatsolie in alle drie de blokken het recht om tot twintig procent deel te nemen vanaf de ontwikkelingsperiode.

De PSC’s hebben een looptijd van dertig jaar. De Blokken 63, 64 en 65 bevinden zich in het Demeraragebied, in het centraal noordelijk deel van de Surinaamse territoriale wateren, en liggen 160 tot 355 kilometer uit de kust in waterdieptes van 150 tot 3.000 meter.

Momenteel is de Shallow Offshore 2 Bid Round gaande voor elf blokken in het ondiepe zeegebied, bekend als shallow offshore. Dit gebied bevindt zich ten zuiden van de diepwater olie- en gasvondsten en ten noorden van Staatsolies productievelden in het district Saramacca, met waterdieptes tot 150 meter. Staatsolie ziet deze aanbestedingsronde als een strategische stap om zoveel mogelijk gebied onder contract te hebben bij internationale partijen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameStaatsolie zet nieuwe stappen: drie belangrijke productiedelingscontracten getekend